Fellélegezhetünk? 34 százalékkal csökkent az Észak-Macedónián keresztüli migráció

Miközben a déli határunkon rekordszámú illegális migráns igyekszik átjutni a két kerítésen, és minden elképzelhető eszközt bevet a létráktól, a gázspray-ig, az erővágótól a lángvágóig, érdekes, új adatok érkeztek Észak-Macedónia határáról – amelyet jelenleg a szerb-észak-macedón határon egy 35 fős magyar rendőri kontingens is védelmez.

Szinte hihetetlen, de a Frontex legújabb nyári adatai szerint 34 százalékkal csökkent az illegális határátlépések száma az előző év azonos időszakához képest – közölte a Balkaninsight (BIRN). Ennél még érdekesebb, hogy 72 százalékkal csökkent a „csempész-esetek” száma.

„Nem zárhatjuk ki azt, hogy több eset maradt felderítetlenül, vagy hogy egyszerűen sok emberkereskedő »szunnyad«, és várja a jobb lehetőségeket, de általában az a benyomásunk, hogy enyhült a határon a feszültség, és a hatóságok is hatékonyabbak” – nyilatkozta a LEGIS, egy szkopjei székhelyű civil szervezet képviselője, amely jogi támogatást nyújt a migránsoknak és menekülteknek. Ezt az információt más is megerősítette.

„Az idén nem látjuk a migránsok számának olyan növekedését, mint tavaly” – mondta Suzana Tuneva-Paunovska, a macedón Vöröskereszt szkopjei szervezetének főtitkára. „Éppen ellenkezőleg, kevesebb embert látunk átkelni”.

A Vöröskereszt szerint az idei év első felében csaknem 6000 embernek nyújtottak támogatást, szemben az előző év azonos időszakában tapasztalt 20000 emberrel szemben.

„Sok erőszakos esetet látunk” – mondta Tuneva-Paunovska a BIRN-nek.

„Segítünk azoknak, akiket az emberkereskedők megvertek, akik súlyos sérüléseket szenvedtek, akik elvesztették karjukat vagy lábukat. Az embercsempészek továbbra is 800 és 1000 euró közötti összeget kérnek az Észak-Macedónián való áthaladásért” – tette hozzá

Csodák persze nincsenek. A cikk által idézett minisztériumi és egyéb források szerint ez csak egy pillanatnyi állapot, a helyzet ugyanis napról-napra változik.

Tény, hogy a görög határ az eddigieknél sokkal hatékonyabban szűri az áradatot, a jogvédő csoportok szerint a Frontex bevetése is elrettentette az embercsempészeket, és 2015 óta most először fordult elő, hogy az Észak-Macedónián keresztül Magyarország fele tartó útvonal helyett a migránsok és a csempészek inkább az Olaszország irányába haladó útvonalat választották.

Legalábbis ez volt a helyzet nyáron. Az olasz kormány minapi intézkedései azonban – amelyek szerint az ügyük elbírálásáig, akár 18 hónapig is zárt táborokban tarthatják az elkapott illegális migránsokat – részben megváltoztathatja a helyzetet, és a balkáni útvonal ismét kedveltebb lehet.

Mindenesetre a Balkánon működő embercsempészek már új piac után néztek: a BIRN szerint Kubában hirdették meg szolgáltatásaikat azoknak, akik hajlandók fejenként 9000 eurót fizetni a Szerbiába való belépéshez szükséges szállításért és a hamis okmányokért. A hatóságok úgy vélik, hogy akár 5000 kubai is választhatja ezt az utat, ami akár 45 millió eurós nyereséget is jelenthet az emberkereskedőknek.

A címlapkép forrása: Frontex

Iratkozzon fel hírlevelünkre