Meloni: Az embercsempész-hálózatok megállítása mindannyiunk közös célja

A földközi-tengeri, közel-keleti és afrikai országok vasárnap megállapodtak az engedély nélküli migráció lassítására irányuló lépésekről, valamint az otthonukat elhagyni kényszerülő és Európába igyekvő emberek által nehezedő nyomás kezeléséről – írja az Euractiv. 

A Giorgia Meloni olasz miniszterelnök által vezetett találkozót követően az új szövetség kötelezettséget vállalt az embercsempészet visszaszorítására, valamint az együttműködés javítására olyan területeken, mint a megújuló energiaforrások, az éghajlatváltozás elleni küzdelem és a szegényebb nemzetek kilátásainak javítása.

A több mint 20 országból érkező résztvevők megállapodtak abban, hogy a fejlesztési projektek támogatására finanszírozást bocsátanak rendelkezésre, ami Meloni szerint egy több évig tartó folyamat lesz. Üdvözölte az Egyesült Arab Emírségek 100 millió dollár felajánlását, és elmondta, hogy a következő lépés egy adományozói konferencia megszervezése lesz.

Korábbi keményvonalas retorikáját enyhítve Meloni kijelentette, hogy kormánya nyitott arra, hogy több embert fogadjon be legális úton, mivel „Európának és Olaszországnak szüksége van a bevándorlásra”. Ugyanakkor azt mondta, hogy többet kell tenni annak megakadályozására, hogy a migránsok engedély nélkül próbálják megtenni a földközi-tengeri utat.

„Az embercsempész-hálózatok megállítása mindannyiunk közös célja” – jelentette ki.

Az Európai Unió és Tunézia a múlt héten stratégiai partnerségi megállapodást írt alá, amely az embercsempészek elleni fellépést és a határok megszigorítását foglalja magában.

Az EU-Tunézia paktumnak a legális migráció ugyanúgy eleme, mint az illegális bevándorlás megakadályozása

Ferenc pápa is megszólalt, aki vasárnap a Szent Péter téren felszólította az európai és afrikai kormányokat, hogy segítsenek az észak-afrikai sivatagos területeken rekedt migránsoknak, és biztosítsák, hogy a Földközi-tenger soha többé ne legyen „a halál színtere” az átkelni próbálók számára.

A címlapképen az első sorban Giorgia Meloni olasz miniszterelnök (b4) és Antonio Tajani olasz külügyminiszter (b5) a Rómában zajló nemzetközi fejlesztési és migrációs konferencia részvevőinek csoportképén 2023. július 23-án. Forrás: MTI/EPA/ANSA/Fabio Cimaglia

Iratkozzon fel hírlevelünkre