Egy kanadai keresztény pap inkább Kenyába menekült a liberális demokrácia elől

Harold Ristau káplán, egy kitüntetett harci veterán és szemináriumi professzor tavalyelőtt februárban részt vett a Covid-19 -lezárások elleni “kamionkonvojban”. Semmi mást nem tett, csak imádkozott, elénekelte a kanadai himnuszt és csatlakozott a tüntetők petíciójához. Sőt. még az is a „bűne” volt, hogy több ezer kanadaihoz hasonlóan ő is pénzt adományozott a konvojnak. Eszébe sem jutott, hogy ezért beperelhetik, márpedig ez történt.

A kormány ugyanis – a Coviddal kapcsolatban –terrorizmusként tekintett a hivatalostól eltérő véleményekre. Mások ellen is pereket indítottak, őt pedig azzal fenyegették meg, hogy visszavonatják az engedélyét és befagyasztják a bankszámláját amelyen a gyermekeinek taníttatására gyűjtött pénzét tartotta.

Ráadásul, miután mindez kiderült, gyermekeiket az iskoláikban kigúnyolták társaik, családjuk vallási és politikai nézetei miatt – mondta a felesége, Elise Ristau a The Federalistnek.

A férjét egyes paptársai elkezdték támadni, hogy ne prédikáljon és ne áldozzon, néhányan pedig megkérdezték feletteseiket, hogy egyáltalán beszélgethetnek-e vele. Márpedig az áldozás megtagadása egy gyülekezeti tagtól egyenértékű a kiközösítéssel.

Miután több mint két évig súlyos társadalmi és kormányzati nyomást szenvedtek el, úgy döntöttek, hogy elfogadják a korábban a férfinak felajánlott szolgálatot és Kanadából, Kenyába költöztek az öt gyermekkel együtt.

“Nem tudom, hogy vissza tudok-e menni és keresztény lehetek-e Kanadában. Ezért vagyunk itt Kenyában”

– mondta Harold Ristau. Nairobiban a filozófiából Ph.D. fokozattal rendelkező egykori káplán most kenyai lelkészeket képez az Evangélikus Teológiai Iskolában.

“A harc még messze nem ért véget” – nyilatkozta Marty Moore, a Ristau ügyében peres eljárást folytató Alkotmányos Szabadságjogok Igazságügyi Központjának (JCCF) ügyvédje. “Amint megtudták a nevedet, ha a helyszínen tüntettél Ottawában, befagyasztották a bankszámládat. A szövetségi kormány megadta a bankoknak a tüntetők nevét majd arra kényszerítették azokat, hogy fagyasszák be mindenkinek a bankszámláját. Fasiszta együttműködés volt” – tette hozzá.

Egyébként a kanadai lezárások idején a kormány engedélyével nyitva tartották az edzőtermeket, éttermeket és italboltokat, de bezárták a templomokat. A baloldali tüntetőknek megengedték, hogy maszk nélkül kiabáljanak és énekeljenek, a miniszterelnök pedig letérdelt hozzájuk, miközben a tartományok megtiltották a keresztényeknek, hogy énekeljenek és kántáljanak a templomokban.

A rendőrség rendszeresen megjelent a templomokban vasárnap reggelente és megbírságolta azokat a lelkészeket, akiknek a parkolójában túl sok autó volt.

Az ARPA Canada és a JCCF számos ilyen ügyben pereskedett, és gyakran el is tudták érni, hogy a lelkészek bírságait jótékonysági adományokká alakítsák át.

John Sikkema, az ARPA Canada nonprofit cég ügyvédje szerint Kanadában a keresztényeknek gyakran hazudniuk kell vagy el kell árulniuk a hitüket, hogy hozzáférjenek az állami támogatásokhoz és engedélyekhez, és elkerüljék a büntetést. Sok kanadai orvosnak, ügyvédnek és tanárnak pedig támogatnia kell az abortuszt és az LMBT kezdeményezéseket. A kanadai orvosoknak és sok más egészségügyi dolgozónak segítenie kell a betegeket az abortusz vagy az orvos által asszisztált öngyilkosság végrehajtásában.

“A dolgok normálisak itt, az embereknek hagyományos értékeik vannak” – mondta Elise Ristau Kenyáról. “Elképzelhetetlen a transzneműek megcsonkítása. Anyaként és apaként mindent megteszünk azért, hogy gyermekeink keresztények maradjanak.” Majd hozzátette:„Torontótól Nairobiig körülbelül 7,500 mérföld távolság van. Tudom, hogy Kenyában szegénység, és korrupció van, de nem tartóztatnak le minket azért, mert csendben imádkozunk az abortuszklinikák előtt.”

Címlapkép: A Ristau házaspár. Fotó: Joy Pullmann

Iratkozzon fel hírlevelünkre