Korrupció gyanúja miatt házkutatást tartottak az ukrán állami igazságügyi igazgatóság vezetőjénél

Korrupció gyanúja miatt az ukrán korrupcióellenes hatóság házkutatást tartott az Állami Igazságügyi Igazgatóság (DSZA) vezetőjének irodájában – hozta nyilvánosságra hétfőn közleményben az ukrán korrupcióellenes hivatal (NABU) és a korrupcióellenes különleges ügyészség (SZAP).

A hivatal vezetőjét ugyan név szerint nem említik a közleményben, de Olekszij Szalnyikovról van szó – jegyzete meg beszámolójában az Ukrajinszka Pravda hírportál. A nyomozók azzal gyanúsítják a férfit, hogy jogosulatlan előnyökhöz akart juttatni legfelsőbb bírákat annak érdekében, hogy egy kereskedelmi vállalkozás javára döntsenek.

A NABU tájékoztatása szerint március elején az igazságügyi igazgatóság megbízott vezetője egy kereskedelmi vállalkozás képviselőjétől 7500 dollárt kapott, ebből 5000 dollárt a bíráknak kellett átutalni a kedvező döntéshozatal megtámogatására, 2500 dollárt pedig közvetítői szolgáltatásokra. A DSZA vezetője megígérte, hogy segít a legfelsőbb bíróság bíráinak a döntésben, egyebek mellett a bíróság korábbi vezetőjének bevonásával. A gyanúsított arról tájékoztatta az érintettet, hogy a kérdés megoldása folyamatban van, az ügy körülményeiről beszélt a legfelsőbb bíróság vezetőjével, a bírósági határozathozatal késését ugyanakkor objektív okokkal magyarázta.

Miután az ukrán hatóságok leleplezték a legfelsőbb bíróság korábbi vezetőjét, Vszevolod Knyazjevet, hogy jogellenes juttatásokat vett át, a DSZA vezetője elkezdett kibújni a kérdéses bírósági ügy megoldása alól, de a kapott jogellenes juttatást nem akarta visszaadni. A tisztségviselő továbbra is meggyőzte a kereskedelmi céget, hogy megszületik az egyeztetett döntés, és ez alkalomból az egyik semmítőszék vezetőjével kíván beszélni – fejtette ki a SZAP.

Az Ukrajinszka Pravda emlékeztetett arra, hogy május 15-én a korrupcióellenes hatóság őrizetbe vette a legfelsőbb bíróság elnökét, Vszevolod Knyazjevet, aki csaknem hárommillió dollár kenőpénzt fogadott el. A legfelsőbb bíróság másnapi plénuma bizalmatlansági indítvánnyal menesztette hivatalából Knyazjevet. Április 20-án – még a legfelsőbb bíróság elnökeként – Knyazjev írta alá azt a határozatot, amellyel Szalnyikovot nevezte ki Ukrajna Állami Igazságügyi Igazgatóságának élére.

A nap folyamán ukrán nyomozók őrizetbe vették – szintén korrupció gyanúja miatt – az egyik odesszai hadkiegészítő parancsnokság vezetőjét. A férfit azzal gyanúsítják, hogy illegális vagyoni előnyhöz jutott az által, hogy másokat kenőpénzért cserébe felmentett a hadkötelezettség alól. A katonai tisztségviselő háborús helyzetben Spanyolországban milliós összegekért vásárolt ingatlanokat. Elmarasztalása esetén tíz évig terjedő szabadságvesztés fenyegeti.

Az ukrán elnöki hivatal júniusi tájékoztatása szerint Valerij Zaluzsnij főparancsnokot utasították, hogy haladéktalanul menessze a férfit, akiről az egész ország beszél. Az Ukrajinszka Pravda hírportál nem sokkal korábban arról számolt be, hogy a katonai tisztségviselő családtagjai több mint 3 millió euró értékben vettek luxusautókat és ingatlanokat a spanyol tengerparton 2022 végén.

A történteket egy volt parlamenti képviselő tette közzé még idén áprilisban, a kijevi vezetés azonban csak a sajtójelentéseket követően reagált az ügyre. A nyomozók közlése szerint a gyanúsított megpróbált elmenekülni úgy, hogy megváltoztatta rendszámtábláit és telefonos elérhetőségét. Hozzátették, hogy két napi intenzív nyomozómunkát követően sikerült őt elfogni Kijevben.

(MTI)

A címlapképen házkutatást végző rendőrök Berlinben 2022. december 7-én, amikor a német rendőrség az ország 130 pontján rajtaütést hajtott végre a Birodalom Polgárai (Reichsbürger) nevű szélsőjobboldali mozgalom ellen.
MTI/EPA/Filip Singer

Iratkozzon fel hírlevelünkre