Kannabisszal gyógyítanák Ukrajnában a háború okozta poszttraumás stresszt

Az Ukrán Legfelsőbb Tanács első körben jóváhagyta az orvosi kannabisz legalizálásáról szóló törvényjavaslatot. A kérdésről évek óta folytak a viták, a képviselők az ellentétes álláspontok miatt hezitáltak a döntés meghozatalával, most azonban 268 képviselő szavazott mellette – írja a BBC. 

Ha a dokumentumot végleg elfogadják, akkor Ukrajna elkezdheti használni a kannabiszt a rák és a háború okozta poszttraumás stresszbetegségek kezelésére. Az orvosi kannabisz definíciója szerint a kannabinoidokon alapuló gyógyszerek széles skáláját jelenti.

Egy nappal korábban Mihajlo Radutszkij parlamenti képviselő, az illetékes bizottság elnöke azt mondta, hogy ukránok millióinak van szüksége orvosi kannabisz alapú gyógyszerekkel való kezelésre.

„Krónikus fájdalom, epilepszia, anorexia, poszttraumás stressz szindróma, immunrendszeri betegségek, ízületi gyulladás és reuma, asztma, Alzheimer- és Parkinson-kór és sok más súlyos betegség kezelésére használják. Ukrajnában a sebesült katonáknak és a poszttraumás stressz szindrómában szenvedő katonáknak van szükségük ilyen kezelésre” – magyarázta.

Volodimir Zelenszkij elnök is támogatta a kezdeményezést, és felszólította a parlamenti képviselőket, hogy szavazzanak a javaslat mellett. 

„A világ legjobb gyakorlatait kell alkalmazni Ukrajnában, legyenek azok bármilyen bonyolultak vagy szokatlanok, hogy ne kelljen az ukrán állampolgároknak elviselni a fájdalmakat, a stresszt és a traumákat. Különösen a kannabiszalapú gyógyszereket kell végre legalizálnunk mindazok számára, akiknek szükségük van rá” – mondta. 

 Zelenszkij többször is változtatta álláspontját ebben a kérdésben. A 2019-es választási kampány során a legalizálás mellett érvelt, de megválasztása után azt kezdte hangoztatni, hogy ez még nem a megfelelő időpont, ugyanis a vitatott kérdés megtépázta volna a népszerűségét. 

A címlapkép forrása: Unsplash

Iratkozzon fel hírlevelünkre