Megdöbbentő számokat közölt az olasz titkosszolgálat

Az olasz titkosszolgálat jelentése szerint jelenleg 685 000 migráns vár arra Líbiában, hogy átkelhessen Európába – adta tájékoztatásul a Migrációkutató Intézet.

A hírszerző szolgálatok jelzésére riasztó szalagcímek jelentek meg az olaszországi sajtóban A Nemzetközi Migrációs Szervezet szóvivője arra figyelmeztetett, hogy a számadat összekeveri a Líbiában tartózkodó migránsok becsült számának felső határát azokkal, akik valóban át akarnak kelni a tengeren. Mindenesetre az biztos, hogy tavaly mintegy 104 000 irreguláris bevándorló érkezett az olasz partokhoz, idén pedig már közel 18 000, háromszor több, mint a tavalyi év azonos időszakában.

Az olasz titkosszolgálat hetente készít jelentést a kormánynak az aktuális biztonsági kihívásokról.

A Corriere della Sera hírportál beszámolójában az állt, hogy közel 700 000 migráns szeretne vízre szállni Líbia partjainál és elérni az európai kikötőket.

A legutóbbi kétoldalú találkozókon az olasz és a líbiai kormány határozottabb területellenőrzésben állapodott meg, és azt remélték, hogy a szigorúbb fellépéssel megfékezhetik az újabb és újabb migrációs hullámok kialakulását. Erről volt szó a január végi tripoli látogatáson is, amelyen Giorgia Meloni miniszterelnök, Antonio Tajani külügyminiszter és Matteo Piantedosi belügyminiszter vett részt. Pár hete pedig Rómában maga Piantedosi és a líbiai belügyminiszter, Imad Musztafa Trabelsi találkozott.

Giorgia Meloni reménykedik abban, hogy a március végén megrendezésre kerülő EU-csúcstalálkozó során a többi uniós ország vezetői szolidárisak lesznek a Földközi-tenger partján fekvő országokkal a nagy számban érkező bevándorlók és menedékkérők kezelése kapcsán.

Az előrejelzések Tunézia vonatkozásában is hasonlók: „Fennáll a veszélye annak, hogy a jó időjárás miatt Tunézia felől néhány hónapon belül – augusztusi csúcsidővel – 900 ezer migránsból álló hullám indulhat el, ami a befogadási rendszert az összeomlás szélére taszítaná különösen Lampedusán, ahol már most is kritikus a helyzet” – írta az il Messaggero hírportál.

A titkosszolgálati adatra a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) is reagált: „Az olasz hírszerző szolgálat mostani becslése az utolsó az elmúlt 10–12 évben tapasztalt riasztások hosszú sorában, amelyekről sorra kiderült, hogy tévesek voltak” – mondta Flavio Di Giacomo, az IOM szóvivője. „Ez a szám abszolút nem tűnik hitelesnek.” Szerinte a kiszivárgott adat nem azokra vonatkozik, akik a líbiai partoknál készen állnak a kihajózásra, hanem azt mutatja, hogy az észak-afrikai országban hány migráns tartózkodik összesen. Hozzátette azt is, hogy valóban sokan vágynak Európába, ám csak elhanyagolható hányaduk teheti meg, hogy kifizeti a csempészdíjat a különféle bűnszervezeteknek. Az átkelés pedig rendkívül kockázatos, ezért nagyon kevesen érik el az európai kikötőket. A Nemzetközi Migrációs Szervezet és humanitárius csoportok szerint azokat az utasokat, akiknek hajóit a líbiai parti őrség visszafordítja, gyakran elszállítják fogolytáborokba, ahol bántalmazásnak, kínzásnak vannak kitéve, amíg a családjuk össze nem szed annyi pénzt, hogy újra tengerre szállhassanak.

Forrás: Migrációkutató Intézet

Dél-Olaszországban migránsokat szállító hajó csapódott a parti szikláknak

A címlapkép forrása: Pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre