Fegyveres arab „miniállamok” jöttek létre a magyar határ mellett

Növekvő nyomás: Arab miniállamok jöttek létre a magyar-szerb határ közelében, akiknek gyakorta saját fegyvereseik is vannak – olvasható Tárik Meszár és Párducz Árpád elemzésében a Migrációkutató Intézet oldalán.

A 2022-es illegális migrációra vonatkozó adatok alapján kijelenthető, hogy a balkáni útvonalon és annak szerbiai szakaszán jelentős változások történtek. Nem ritka, hogy a bevándorlók sokszor képtelenek hónapokig, vagy akár még hosszabb ideig átjutni a magyar-szerb határon lévő biztonsági határzáron, amiből kifolyólag jelentősen felértékelődött az embercsempészek szerepe, kiknek jelenléte komoly kihívás elé állítja a Magyarország déli határát védő rendvédelmi szerveket.

A helyzetet súlyosbítja, hogy több embercsempész csoport néhány kilométerre a déli határunktól kvázi „miniállamokat” hozott létre, melyek gyakran saját fegyveres csoportokkal rendelkeznek.

Az eddigi tapasztalatok alapján a szerb hatóságok ezen illegális szerveződéseket időnként felszámolják, azonban a migrációs útvonalak változásaival összhangban az irreguláris bevándorlók és embercsempészek rendkívül rövid idő alatt új területeken jelennek meg.

Az illegális bevándorlás problémája az elmúlt években egyre nagyobb figyelmet kap az európai országokban. Az egyik legnagyobb problémát a határokon való illegális átlépések jelentik. Fontos helyszínnek számítanak a szerb-magyar határ közelében található erdős területek, mivel a szerb oldalon időnként arab bevándorlók verik fel sátraikat, amelyek ideiglenes szálláshelyként funkcionálnak számukra.

Ezeket a szerb hatóságok olykor felszámolják, de az eddigi tapasztalatok alapján a rögtönzött táborok hamar újraszerveződnek, vagy éppen a migrációs útvonalak változásait lekövetve eddig ismeretlen, új területeken jelennek meg.

A helyzetet súlyosbítja az is, hogy sok embercsempész is jelen van a táborokban, akik képesek „miniállamok” létesítésére, ahonnan egy hálózaton keresztül irányítják az illegális embercsempész tevékenységüket. A bevándorlók gyakran nagy összegeket fizetnek ki a bűnszervezeteknek annak érdekében, hogy bejussanak az Európai Unió területére. Ezek az emberek gyakran nem tudják, hogy milyen kockázatokkal jár az embercsempészekkel való kapcsolatfelvétel, és nincsenek tudatában annak, hogy az embercsempészeknek semmi sem számít az illegális pénzszerzés érdekében, adott esetben a bevándorlók életét sem veszik figyelembe. Az általuk végzett tevékenység súlyos bűncselekménynek minősül, aminek felszámolására mind az érintett országok, mind az Európai Unió hatóságai jelentős forrásokat áldoznak.

Forrás és a teljes elemzés: Migrációkutató Intézet / Tárik Meszár-Párducz Árpád 

Frontex-jelentés bizonyítja, hogy nem alaptalan a magyar határ védelme

A Németországban élők közel negyede rendelkezik migrációs háttérrel

Németország nem bír el több migránst

Címlapkép MTI/AP/Darko Vojinovic

Iratkozzon fel hírlevelünkre