Németország nem bír el több migránst

A német helyhatóságok egyre kevésbé bírják a migrációs nyomást – tájékoztat a Magyar-Német Intézet Berlini gyorsa.

Nancy Faeser (SPD) szövetségi belügyminiszter meghívására Menekült-csúcsot tartottak Berlinben. A tartományi belügyminiszterek és a helyhatóságok szövetségeinek képviselőivel a pénzügyi terhek elosztásáról, valamint a menekültek elhelyezésének nagyobb mértékű szövetségi szintű segítéséről tanácskoztak. A csúcsra azért volt szükség, mert számos önkormányzat és járási hivatal úgy látja, hogy már nem tudnak több embert elhelyezni. Csak tavaly 217 774-en kértek újonnan menedékjogot Szíriából, Törökországból, Afganisztánból és más országokból.  

Többen, mint a 2016-os menekültválság óta bármikor.

Migránsok. (Képünk illusztráció. Forrás: Pixabay.com)

Az illegális migráció növekvő száma a finanszírozás növelését követeli meg a szövetségi és tartományi kormányoktól. A múlt héten Jens Marco Scherf (Zöldek), Miltenberg járási hivatalvezetője Olaf Scholz (SPD) kancellárnak küldött levelében felhívta a figyelmet arra, hogy a menekültek helyi befogadása elérte kapacitásának határát, ezért korlátozni kell a Németországba áramló migrációt.

A várakozások ellenére a csúcson nem született átütő eredmény.

A felek négy munkacsoportban létrehozásában állapodtak meg: egy a lakhatási és anyagi kérdésekkel, egy a döntéshozatali folyamatok lerövidítésével, egy a bölcsődék, az iskolák és a munkaerő-piaci integráció helyzetének javításával, egy pedig a migrációs politikai kérdések megválaszolásával foglalkozik majd. A költségek megosztásával kapcsolatban egyelőre nem találtak megoldást a felek: míg az önkormányzatok és járási hivatalok azonnali pénzügyi enyhítést követelnek, addig Faeser rámutatott, hogy a szövetségi kormány az idei évre már 2,75 milliárd eurót bocsátott az önkormányzatok rendelkezésére.

A teljes cikk a Magyar-Német Intézet Berlini gyorsán érhető el.

A címlapkép forrása: Pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre