Különleges lapszámot mutatott be a Fedél nélkül magazin a Petőfi 200 emlékév alkalmából

A Petőfi 200 emlékév alkalmából a Fedél Nélkül magazin különleges, tematikus lapszámát mutatták be csütörtökön a Menhely Alapítvány Kürt utcai nappali melegedőjében. A 746. szám Petőfi Sándor „fedél nélküli” életszakaszaira reflektál a kortárs magyar irodalom, művészet és popkultúra jeles alkotóinak műveivel. A lap szerzői minden tizedik lapszámot dedikálták, és közülük többen bekapcsolódnak majd a terjesztésbe is. A Petőfi Fedél Nélkül magazin Budapesten 2023. március 23-ig kapható, emellett többek közt Debrecenben és Pécsett is elérhető lesz március 15-én.

A Menhely Alapítvány és a Petőfi Kulturális Ügynökség közös sajtóeseményen mutatta be a Petőfi Fedél Nélkül című, tematikus lapszámot. Az eseményen részt vett Kepe Róbert, a Fedél Nélkül felelős szerkesztője, aki a lap 746. számáról elmondta: a Petőfi Fedél Nélkül egyedi borítót kapott, a poszterré kihajtható alkotás Futaki Attila festménye. A lapszám megszületéséhez többek közt Berkes Csilla, Futaki Attila, Juhász Anna, Mezey Katalin, Nyáry Krisztián, Nyulász Péter, Ókovács Szilveszter, Oláh Ibolya, Papp Attila Zsolt, Seres Gerda, Skrabski Fruzsina, Szálinger Balázs, Tóth Máté, Verebics Ágnes és Zoltán Áron járult hozzá munkájával. A közreműködők számos példányt dedikáltak is, így az árusoknál minden tizedik lap szignózott. A budapesti értékesítés mellett március 15-én több más településen, így Debrecenben és Pécsett is hozzá lehet majd jutni a laphoz.

Pap László, a lap egyik értékesítője a szívének legkedvesebb Fedél Nélkül-történetét osztotta meg a hallgatósággal – azt, hogy mennyi figyelmet és törődést kapott egy pártól, ami a szeretethiányos gyerekkora miatt különösen nagy hatással volt rá. Pap Petőfi Nemzeti dalával zárta mondandóját, hozzátéve, hogy ő a szabadságot választotta 26 évesen. Mint mondta, nagyon várja már, hogyan fogadják majd a lapot a vásárlók Budapesten, Debrecenben, Pécsett és más településeken.

Juhász Anna irodalmár saját Petőfi-képének alakulásáról mesélt. Nagy hatással volt rá édesapja, Juhász Ferenc, aki Petőfi életművéről ezt írta: „Neki minden sora fontos, egész élete tündökletes. Petőfi: a nemzeti önismeret alapja, de ő egyben a magunk-megismerésének és a magunk-megtisztulásának alapja is. Nincs nála tisztább költő és nagyobb-hitű ember. (…) Petőfi: a forradalom és az ifjúság, az emberiség legszebb álma. Aki az ő verseit veszi a kezébe, sohase felejtse: ő az út önmagunk és a jövendő felé.” 

Balogh Ákos Gergely, a Petőfi Kulturális Ügynökség tartalom- és üzletfejlesztési igazgatója arról beszélt, hogy a Tilos Rádió mellett a Fedél Nélkül a rendszerváltoztatás körül induló médiamárkák legkarakteresebb sikertörténete, sajátos üzleti modelljének köszönhetően pedig mára a hagyományos lapterjesztéssel vetekedő lapárusító hálózattal bír. aBalogh szerint a lapszám az életünk sokszor kezelhetetlennek tűnő magasságairól és mélységeiről szól, amire Petőfi sorsa látványos példákkal szolgál. A költő ráadásul az egész Kárpát-medencét, a magyar nemzet minden rétegét összeköti jelenlétével. Balogh abban bízik, hogy a Petőfi Fedél Nélkül lapszám egy „nyomtatott ellenforradalom és szabadságharc” nyitánya lehet.

Közreműködők:

Berkes Csilla: szobrászművész

Futaki Attila: képregényrajzoló, a Petőfi Fedél Nélkül borító alkotója

Juhász Anna: irodalmár, kulturális menedzser

Mezey Katalin: prózaíró, költő, műfordító

Nyáry Krisztián: könyvkiadó, író, irodalomtörténész

Nyulász Péter: író, tanár

Ókovács Szilveszter: operaénekes, zenekritikus-publicista, a Magyar Állami Operaház főigazgatója

Oláh Ibolya: énekesnő, dalszerző

Papp Attila Zsolt: szerkesztő, költő, műfordító

Seres Gerda: kulturális újságíró, rádiós

Skrabski Fruzsina: filmrendező, producer, újságíró

Szálinger Balázs: költő, drámaíró

Tóth Máté: orvos, író, a Tibi atya-oldal alapítója

Verebics Ágnes: festőművész

Zoltán Áron: színész

 

Forrás: Petőfi Kulturális Múzeum 

A címlapkép forrása: Petőfi Kulturális Múzeum 

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre