Nők jogait szem előtt tartó fejlesztéspolitikát hirdettek Németországban

Annalena Baerbock (Zöldek) szövetségi külügyminiszter és Svenja Schulze (SPD) szövetségi fejlesztési miniszter múlt hét szerdán bemutatta a szövetségi kormány többi tagjának a nők jogait és szükségleteit jobban szem előtt tartó kül- és fejlesztéspolitikai alapelveit – tájékoztat a Berlini gyors.

A koncepció Baerbock szerint az értékközpontú kül- és fejlesztési politika szerves részét képezi. A tervezett nemzetbiztonsági stratégiában is tükröződnie kell majd a biztonság ennek megfelelően átfogó értelmezésének. „A nők és a marginalizált csoportok szempontjait beépítjük a békéért és biztonságért folytatott globális munkánkba” – mondta a külügyminiszter.

A feminista kül- és fejlesztési politika középpontjában a nők és a marginalizált csoportok jogainak, képviseletének és forrásainak biztosítása áll.

Ennek értelmében a két minisztérium a jövőben egyenlő hozzáférést próbál biztosítani ezen csoportok számára a pénzügyi, emberi és természeti erőforrások tekintetében a különböző kül- és fejlesztési politikai projektek kapcsán. Ezen felül a Szövetségi Külügyi Hivatalban emelni fogják a nők arányát a vezetői pozíciókban.

Schulze szövetségi fejlesztési miniszter külön koncepciót mutatott be a feminista fejlesztési politikához.

A szociáldemokrata politikus ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a nők jogainak megerősítése a fejlesztési projektekben a józan ész kérdése. Azokban a társadalmakban, ahol a nők jobban részt vesznek, kevesebb a szegénység és az éhezés, valamint nagyobb a stabilitás.

A koncepciót, amely nagy visszhangot keltett (negatívat és pozitívat egyaránt) a német közbeszédben nem csak az ellenzéki pártok, de a legkisebb koalíciós partner, az FDP is kritikával illette.

Forrás: Magyar-Német Intézet, Berlini Gyors

Jelentősen csökkent a német GDP

Németország nem bír el több migránst

Kína venné a kezébe a békekezdeményezést

A címlapképen Annalena Baerbock német külügyminiszter felszólal az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa 52. rendes ülésszakának nyitóülésén a világszervezet európai székházában, a svájci Genfben 2023. február 27-én. Forrás: MTI/EPA/Keystone/Salvatore Di Nolfi 

Iratkozzon fel hírlevelünkre