Drámaian megugrott az eutanázia gyakorisága Belgiumban

Megérkeztek a legfrissebb adatok Belgiumban arról, hány emberen hajtottak végre eutanáziát az elmúlt évben. A jelentés szerint 2022-ben a korábbi évhez képest majdnem tíz százalékkal nőtt azoknak a száma, akiket ilyen módon segítettek halálba. Hivatalosan összesen 2966 ember hunyt el eutanázia által az országban. További megdöbbentő adat, hogy a Belgiumban történt összes halálozás igen jelentékeny részét – 2,5 százalékát –  teszik ki ezek az esetek.

A Szövetségi Eutanázia Ellenőrzési és Értékelési Bizottság (CFCEE) február 17-én közzétett adatai szerint 2022-ben 9,85 százalékkal nőtt az eutanáziás esetek száma Belgiumban az előző évhez képest. Az ilyen módon elhunytak száma 2966 volt – a belgiumi halálozások 2,5 százaléka. Azonban  valószínűleg több száz további eset rejtve maradhatott, mert az orvosok jelentős része nem számol be az eutanáziában való részvételéről – mutatott rá az esettel kapcsolatban az Európai Bioetikai Intézet.

A kérelmek körülbelül 70 százaléka holland (vagy flamand) nyelven íródott. Tavaly 61 külföldi beteg halt meg, közülük 53 Franciaországból érkezett kifejezetten e céllal Belgiumba.

A kérelem indoklásában 60 százalék rákos megbetegedést jelölt meg fő okként, míg további 19,6 százalék az életet korlátozó időskori kórképeket, vagy azok kombinációját (például a látás- vagy hallásvesztés, ízületi gyulladás, vagy inkontinencia). Az esetek közel felében rövid távon semmiképpen sem volt várható elhalálozás.  26 esetben pszichiátriai betegség volt az ok; 42 esetben kognitív zavarok, például Alzheimer-kór.

2022-ben körülbelül ugyanannyi férfi (50,4 százalék), mint nő (49,6 százalék) vetette magát alá az eljárásnak. A legtöbben 70 év felettiek voltak, de 1,2 százalék 40 év alatti volt. Kiskorú esetet 2022-ben egyetlen esetben sem regisztráltak. Ami még elgondolkodtató, hogy egyre növekszik azoknak az aránya az eutanáziát kérők között, akik idősek otthonában élnek. 2022-ben 16 ilyen eset szerepelt a jelentésben.

Az aktív eutanáziát, azaz a halál bekövetkeztének közvetlen segítését Európában a Benelux-országok mellett Spanyolországban és Ausztriában 2021 óta engedik meg a jogszabályok. A belga törvény szerint az orvos a beteg kérésére akkor végezhet eutanáziát, ha több szabott feltétel teljesül.  A közelmúltban a sajtóban hallhattunk nagy port kavart esetről, amikor idén februárban eutanáziát hajtottak végre egy belga nőn, aki korábban megölte öt gyermekét, majd magával is végezni szeretett volna. De olyan is történt az előző években, hogy egy olyan 23 éves, terrortámadást túlélt fiatal nőn hajtottak végre halálba segítést, aki elviselhetetlen lelki fájdalmakra hivatkozva kérte az eljárást.

Forrás: Lifenews.com

A címlapkép forrása: Pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre