A magyar lakosság támogatja az atomenergiát és Paks II-t 

A felnőtt magyar lakosság 70 százaléka egyetért azzal, hogy ma Magyarországon atomerőmű működik, 62 százaléka pedig támogatja, hogy új atomerőmű blokkok épüljenek Pakson – ez derül ki a Társadalomkutató Kft. 2023 elején készített kutatásaiból.

Az atomenergia támogatóinak aránya jelentősen növekedett az elmúlt években. Míg 2023. elején 66 százalék gondolta úgy, hogy az atomenergia biztosítja a lakosság biztonságos és folyamatos áramellátását, addig korábban ez a szám csak 53 százalék volt. A hosszútávú prognózis szerint az elérhető energiahordozók közül tízből négyen (40 százalék) az atomenergiától várják leginkább „20-50 év távlatában” az ország stabil energiaellátását.

Forrás: Társadalomkutató

Ár-érték arányban is az atomenergia nyert: a megkérdezettek 59 százaléka szerint az atomerőmű a legolcsóbban áramot előállító erőmű-típus, és 70 százalékuk gondolja azt, hogy a Paksi Atomerőmű állítja elő Magyarországon a legolcsóbban az áramot.

A lakosság 62 százaléka támogatja azt, hogy „új atomerőmű blokk, vagy blokkok épüljenek Pakson”, ráadásul a felnőttek 57 százaléka szerint jó, hogy az új paksi atomerőmű-blokkokat a „legkorszerűbb orosz technológia felhasználásával” építik meg, és csak 35 százalék ellenzi. 

Összességében elmondható, hogy a magyar társadalom tehát nemcsak általánosságban tekinthető atomenergia-pártinak, de a paksi bővítés ügyében is.

Forrás: Társadalomkutató

A címlapképen a megkezdődő építkezések láthatók Pakson. Forrás: Paksi Atomerőmű Zrt.

Iratkozzon fel hírlevelünkre