A földrengés eldöntheti a török elnökválasztást is

A földrengés politikai következményei hosszú évekre meghatározhatják a két ország sorsát – írja a Migrációkutató Intézet gyorselemzésében.

A Törökországot és Szíriát sújtó földrengés jelentős emberi és anyagi károkat okozott. A török kormány földrengésre adott válasza, illetve annak megítélése döntő lehet a májusi parlamenti és elnökválasztás kimenetelére nézve.

Recep Tayyip Erdoğan és szövetségesei a terepen és a kommunikációs színtéren egyaránt nagy erőket mozgósítanak, miközben az ellenzék a kormány és holdudvara felelősségét hangsúlyozza.

A tragédia következményeként Ankara várhatóan el fogja halasztani a szíriai kurd milicisták ellen tervezett offenzíváját, és az eddiginél nagyobb léptékkel folytatja diplomáciai viszonyainak a rendezését Damaszkusszal. Bassár al-Aszad szíriai elnök a tragédiát rezsimje nemzetközi konszolidációja érdekében próbálja felhasználni. Bár az Egyesült Államok és az Európai Unió egyelőre nem mutat hajlandóságot a közeledésre, a földrengés nyomán Szíria rendezheti kapcsolatait több arab országgal és visszatérhet az Arab Liga tagjai közé.

Forrás: Migrációkutató Intézet

A török-szíriai földrengés halottainak száma meghaladta a 30 ezret

Megérkezett a Baptista Szeretetszolgálat mentőcsapata Törökországból

A török alakulatok rendkívüli módon hagyatkoznak a HUNOR mentőcsapat szaktudására 

A címlapképen Recep Tayyip Erdogan török államfő a földrengés miatt otthonuk elhagyására kényszerült emberek számára felállított sátorvárosban tesz látogatást a dél-törökországi Kahramanmarasban 2023. február 8-án. Forrás: MTI/EPA/Török elnöki sajtószolgálat/Murat Cetinmuhurdar 

Iratkozzon fel hírlevelünkre