A prágai magyar katolikus közösségbe látogatott Veres András

Veres András győri megyéspüspök Csehországba látogatotta 2024-es püspöki szinódus kontinentális szakaszának európai gyűlésére. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke az út során ünnepi szentmisét is tartott a Szent Henrik és Kunigunda-templomban a Prágai Magyar Katolikus Plébánia híveinek.

A főpásztor a Csehországban töltött idejének egy részét arra szánta, hogy megismerje az itt élő magyarok helyzetét: február 9-én Magyarország prágai nagykövetségén találkozott Veres András, Németh Gábor, Balga Zoltán és Baranyi András nagykövet, hogy megvitassák a magyar-cseh viszony aktuális kérdéseit. Ezt követően Németh Gábor, az MKPK irodaigazgatója, a szinódus nemzeti koordinátora, magyar nyelvű szentmisét mutatott be a Szent Henrik-templomban.

A vasárnapi ünnepi szentmisét a prágai és Prága környéki magyarság részvételével Veres András mutatta be, Peter Štumpf muraszombati megyéspüspök, Németh Gábor, illetve Balga Zoltán koncelebrálásával. Szentbeszédében a püspök a törvény és a rend szeretetének fontosságára hívta fel a figyelmet. Az Adalbertinum diákotthon 2022-ben nyitotta meg kapuit az MKPK támogatásával, amit a vasárnapi szentmise végén megköszöntek a hívek és az ott lakó diákok. 

A 2024-es püspöki szinódus kontinentális szakaszának európai gyűlésére Veres András püspök vezetésével csatlakozott a magyar küldöttség: Németh Gábor nemzeti koordinátor, Deák Viktória Hedvig OP szerzetesnővér és Frivaldszky Edit családanya.

A beszámolót bővebben a Magyar Kurír oldalán olvashatják.

Forrás: Magyar Kurír

A címlapkép forrása: Prágai Magyar Katolikus Plébánia

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre