Eltörölne egy keresztény ünnepnapot Dánia Putyin megállítása érdekében

Dánia három évvel a tervezett határidő előtt szeretné teljesíteni a NATO-val kapcsolatos pénzügyi kötelezettségeit, és parlamenti törvényjavaslatot terjesztett elő az államkassza feltöltésére, mindezt úgy, hogy eltöröl egy keresztény ünnepet, amelyet évszázadok óta megtartranak – írja az EUObserver. 

A védelmi kiadások növelése érdekében kitalálta a dán kormány, hogy kivesznek egy munkaszüneti napot a munkavállalók naptárából, ami a szövetségi pénzügyminisztérium szerint évi 3,2 milliárd dán korona (170 milliárd forint) megtakarítást eredményez.

Mette Frederiksen dán miniszterelnök hozzátette, hogy a dolgozók nem kapnak semmilyen anyagi kompenzációt, de azt remélik, hogy ezzel meg tudják védeni az országukat és meg tudják állítani Vlagyimir Putyint. 

Az ünnepnap, amiről szó van, a nagy imanap, a Store Bededag, amely egészen a 17. századra nyúlik vissza. A dán püspökök furcsának tartják a javaslatot, különösen annak indoklását, de a Dán Szakszervezetek Szövetsége is kritikát fogalmazott meg, mondván, hogy ez „nyílt támadás a dán munkamodell ellen”.  

„A törvényjavaslat jelenleg nyilvános konzultáción van. Konzultálunk az érintett szervezetekkel, köztük a püspökökkel és a dániai szakszervezetekkel” – hangsúlyozta a munkaügyi miniszter a Húsvét utáni negyedik pénteken tartott ünnepről. 

Forrás: EUObserver

A címlapkép forrása: Unsplash/Ben White

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre