5 ok, amiért nem egyszerű ma megfelelő állást találni

A munkavállalásról sokan úgy gondolják, van elegendő meghirdetett állás, így mindenkinek sikerülhet elhelyezkedni. Ha azonban a dolgot a keresleti és a kínálati oldal találkozási pontjainál vesszük fókuszba, akkor egészen más szempontok jutnak érvényre. Hasonló a helyzet a végzettségnek megfelelő munkakörök elérhetőségénél. Cikkünkben most azokat a problémákat járjuk körbe, amelyek nehézkessé teszik a gyors és zökkenőmentes elhelyezkedést.

Mindegy mit, csak elvállalni?

Ha bajba kerül a munkavállaló, és gyorsan szeretne új munkát szerezni, akkor bizony gyakran szembetalálja magát azzal, hogy elvállaljon-e végzettségénél, képességeinél és gyakorlatánál alacsonyabb szintű munkát. Nyilvánvaló igény, hogy a munka világában sikerüljön előre haladni, és az ember nem szívesen választ olyan elfoglaltságot, ami ezt nem biztosítja. Amikor szükség van a folyamatos bevételre, akkor persze egészen más a helyzet, és előfordulhat, hogy időszakos jelleggel bevállalunk ezt-azt. Ami azonban nagyon fontos, az a távlati célok szem előtt tartása, így ne ragadjunk benne egy olyan helyzetben, amit nem érzünk méltónak képességeinkhez és végzettségünkhöz.

Kereslet és kínálat: eltérő a szerkezeti felépítés

Az elhelyezkedési gondok néha egészen egyszerűen abból erednek, hogy a keresleti és a kínálati oldal eltérő szerkezeti felépítést mutat. A hazai munkaerő-piacon számos olyan munkakör létezik, amely hiányszakmának bizonyul. Gondoljunk csak az egészségügyi dolgozókra, a jó szakemberekre, vagy például a vendéglátás és a turizmus világára. Tanárokat is nehéz találni, egyre kevesebben választják a továbbtanulás alkalmával ezt a szakmát. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a felsoroltak ugyan kifejezetten nagy számban vannak jelen a keresleti oldalon, de a kínálat terén már más a helyzet.

A munkavégzési feltételek kicsit sem elhanyagolhatóak!

Elsősorban az egészségügyben tapasztalható vezényelhetőséggel kapcsolatban fordult meg már sokak fejében, hogy vajon milyen munkafeltételekkel vállalnának el egy állást. A családosok számára rendkívül fontos, hogy a lakóhely közelében legyen a munkahely, és ne kelljen várt vagy váratlan utazásokkal számolni. Ugyanakkor tény az is, hogy sokan éppen a magasabb jövedelem érdekében akár külföldi munkavállalásban is gondolkodnak, még akkor is, ha így hetekre távol vannak szeretteiktől. Mindez egyéni preferenciák, döntések függvénye, mint ahogyan az is, milyen körülmények között kell majd az elvállalt feladatot elvégezni.

A hiányszakmák

Vannak olyan szakterületek, amelyeket sokan a vonatkozó munkakörülmények, a megkereshető összeg, vagy a társadalmi megbecsültség hiánya miatt inkább kerülnek. Nem véletlen hallani manapság a tanárhiányról, az egészségügyi személyzet nagyfokú hiányáról. A jó szakemberekre is sokat kell várni, mint ahogyan bizonyos szakterületek felhígulásával szintén számolhatunk. A szolgáltatások területén korántsem mindegy, hogy milyen profizmus mellett tesszük le a voksot. A gazdasági környezet és a vonatkozó jogszabályi változások több területen is hiányszakmákat hoztak létre, a jövő pedig kérdéses, ahogyan az akárcsak a vendéglátásban és a turizmusban tapasztalható jelenleg.

Karrier, jövedelem, önmegvalósítás

A munkavállalás világa gyakran felveti a karrier építésének lehetőségét. A munkavállalók nem szívesen lépnek vissza azon a bizonyos ranglétrán, és anyagilag is a mind jobb lehetőségeket keresik. Persze nem árt az sem, ha a mindennapokban végzett tevékenység az önmegvalósítást szolgálja. Ha olyan munkát találsz, ami mindezeket lehetővé teszi, akkor igen szerencsésnek mondhatod magad.

(X)

A címlapkép forrása: maxapro.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre