Szülőket és tanárokat érzékenyítene a Labrisz Leszbikus Egyesület

A pedagógusok érzékenyítése mellett a szülőknek szóló, szexuális nevelést célzó program elkezdését tervezi a Labrisz Leszbikus Egyesület – derült ki a szervezet ügyvivőjének beszámolójából. Egy másik projektjükben pedig vidéken is meghirdetik a Befogadó terek elnevezésű, iskolákat és munkahelyeket célzó programot.

Az Európai Bizottság által finanszírozott programban a szervezők Budapest mellett Pécsen és Szegeden is oktatási projektet indítanak a pedagógusoknak és fiatalokkal dolgozó szakembereknek, amelyet az Amnesty International Magyarország, valamint a Labrisz Leszbikus Egyesület szakemberei és trénerei fognak lebonyolítani. A leírás szerint a 16 órás ingyenes továbbképzés után a tanárok már el fognak igazodni az ­LMBTQ-fogalmak között, valamint tisztába lesznek a homofób- és transzfóbtörvény (gyermekvédelmi törvény) negatív társadalmi hatásaival. Az esemény Facebook-oldalán úgy fogalmaztak, ahol relevánsnak érzik, be tudják majd építeni a szexuális és nemi kisebbségeket érintő tartalmat az óráikba, valamint a saját iskolai környezetükre szabva alkalmazni tudnak olyan módszereket, amelyek segítik a ­bullying megelőzését és kezelését, illetve saját intézményükre szabott tervet hoznak létre annak érdekében, hogy az minél befogadóbbá váljon.

A pedagógusoknak meg van adva, hogy hány év alatt mennyi továbbképzésen kell részt venniük, de abba csak az akkreditált képzések számítanak bele. Biztos vagyok benne, hogy nagyon-nagyon nehéz lenne most egy ilyen programot akkreditáltatni. Szegény pedagógusok pedig annyira túl vannak terhelve, hogy nem fognak elmenni egy akkreditálatlan képzésre, mert nem fér bele az életükbe

– fejtegette a Telexnek adott interjúban Rédai Dorottya, a Labrisz Leszbikus Egyesület ügyvivője. Arra is kitért, hogy a Meseország mindenkié című kiadvány meséivel kapcsolatban is tartanak képzéseket a pedagógusoknak, arról, hogy hogyan lehet felhasználni a meséket az órákon különböző emberi jogi témák megvitatására. Az egyesület emellett szeretnének egy szülői projektet is.

Forrás: Magyar Nemzet

A címlapképen LMBTQ-tüntetés a Sándor-palota előtt 2021. június 16-án. Forrás: Szennyes Krisztián/ Vasarnap.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre