Körtés csoda – könnyen elkészíthető és omlós pite az ősz kedvelt gyümölcséből

Rusztikus töltelék, egyszerre pikáns és selymes ízvilág – méltatlanul mellőzzük a körtét a sütemény hozzávalók repertoárjából. Aki teheti, még idén próbálja ki ezt az őszi finomságot, nem fogja megbánni!

Van egy régi, jól bevált pitetészta-receptem, amit még valamelyik nagymamámtól örökölt szakácskönyvből mentettem át. Az évek során ez a recept úgy alakult, ahogy éppen családunk mindenkori igényei változtak. Hol sok cukorral és a kerti almából készült reszelékkel, hol pedig édes, túrós töltelékkel lett megtöltve. Egy ideje teljes kiőrlésű liszt és rizstej hozzáadásával készül, hogy azok is fogyaszthassák, akiknek a szénhidrát-tartalom sem mindegy és a tejet is száműzniük kell a hozzávalók sorából.

Mindez mit sem vett el eredeti értékéből, de idén először próbáltuk ki azt, milyen lenne a receptünk még egy kis körtével megbolondítva. Az egyelőre csak kísérleti jelleggel készített finomság olyan gyorsan elfogyott, hogy véglegesen felvettük a családi receptgyűjtemények közé. Gyorsan – pofon egyszerűen – elkészíthető és még a vendégek elismerését is bezsebelhetjük érte.

A körtés pite hozzávalói

A tésztához:

1 tojás egészben, plusz egy a tetejét megkenni

30 dkg fehér liszt és 10 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt

2 ek cukor

0,5 dl rizstej

20 dkg élesztő

25 dkg margarin

csipetnyi só

A töltelékhez:

5-6 nagyobb szem körte (mi vilmoskörtéből készítettük, ami egyszerre édes és pikáns, ráadásul kevésbé veszti el eredeti színét, nem barnul könnyen)

vaníliáscukor

őrölt szegfűszeg

Elkészítés

Melegítsük elő a sütőt 165 fokra. Futtassuk fel az élesztőt a tejben egy evőkanál cukorral. A lisztet először morzsoljuk össze a hideg margarinnal, majd az összes hozzávalót gyúrjuk össze: lágy tésztát kapunk, ne ijedjünk meg tőle. Ha nagyon ragad, tehetünk még egy kis lisztet hozzá, hogy könnyen nyújtható legyen. A tésztát osszuk két részre, majd az egyik felét nyújtsuk ki és helyezzük sütőpapírral bélelt tepsibe. 

Ezt követően hámozzuk meg és vágjuk szeletekre a körtét. Ha nagyon sok a leve, akkor szórhatunk kis zsemlemorzsát a töltelék alá. A körteszeleteket sűrűn halmozzuk a tészta tetejére, majd szórjuk meg a szegfűszeggel és a vaníliás cukorral. Ha nem annyira édes a körténk, tehetünk rá egy kevés kristálycukrot is. Legyünk óvatosak, mert ha túlfűszerezzük, akkor nem lesz finom a töltelékünk. Aki jobban kedveli a fahéjat, az helyettesítheti bátran azzal a szegfűszeget.

Ezután nyújtsuk ki a másik adag tésztát az alsóval megegyező formájúra és terítsük rá a töltelékre. Picit szurkáljuk meg villával a sütinket, majd kenjük meg a tetejét a felvert tojással. A tészta vastagságától is függ a sütési idő, de mindenképpen figyeljünk oda, mert könnyen megég. A képen szereplő példány fél óra alatt sült aranybarnára.

Jó étvágyat!

 

Lisztmentes diótorta – az ünnep sztárja

Igazi megúszós muffin, amihez még bögre sem kell

Sajttorta, amit még egy másfél évessel is elkészíthetünk

A címlapkép forrása: Raj-Czefernek Léna

Iratkozzon fel hírlevelünkre