Sajttorta, amit még egy másfél évessel is elkészíthetünk

Hirtelen beeső vendégeket nem tudunk vele megkínálni, viszont bármilyen alkalomra tökéletes lehet ez az előre elkészíthető sütemény. Nagy előnye, hogy még akkor is nyugodtan hozzáfoghatunk, ha egy lelkes másfél éves segédcukrász is ott téblábol körülöttünk. A merész ízvilágú, különleges sajttorta ugyanis mindenféle komoly konyhai előképzettség nélkül könnyen elkészíthető.

Sokáig nem mertem belefogni ennek a süteménynek az elkészítésébe, ugyanis a legtöbb receptet megbolondítják olyan konyhai technológiák bevetésével, mint például a vízgőz feletti sütés és csokiolvasztás, amelyek nem kimondottan a barátaim. A sajttorta viszont egy kifejezetten drága édesség, ha valamilyen vendéglátóipari egységben szeretnénk hozzájutni. Éppen ezért nagyon megörültem, amikor hozzájutottam ehhez a „fapados” változathoz, amelynek receptjét egy barátnőm küldte át angol nyelven.

Amikor először elkészítettem, volt bennem némi szkepticizmus azt illetően, hogy képes leszek-e reprodukálni azt a minőséget, amelyet kedvenc éttermemben megszoktam, de az évek során bebizonyosodott, hogy

ez a sütemény bizony mindent kibír: azt is, ha kicsit változtatunk a hozzávalók arányán, vagy esetleg egy másfél éves segédletével készítjük el.

Utóbbi esetben azért számolhatunk némi utómunkálattal a konyhában (értsd, takarítás), ám a másnapi vendégsereget garantáltan el fogjuk kápráztatni vele. Azért csak a másnapit, mert bizony ennek a süteménynek az áll a legjobban, ha a sütőben hűl ki az éjszaka folyamán, és még utána is bekerül a hűtőszekrénybe. Így viszont előre dolgozhatunk vele, ami nagyon nagy segítség, ha vendégeket várunk ebédre.

Hozzávalók: 

Az alaphoz:

150 g háztartási keksz,

15 g mandula vagy dió (pirítva vagy anélkül, ki hogyan szereti)

60 g olvasztott vaj

A krémhez:

150 g porcukor (én ezt felezni szoktam, esetleg eritrittel kipótolni, ha nagyon édesszájúak vagyunk, de nem szeretnénk túl sok szénhidrátot bevinni)

250 ml tejföl

600 g krémsajt (mascarpone, de más is megfelelő lehet)

2 nagy tojás

1 cs vaníliás cukor (vagy 1 ek vaníliakivonat)

A tetejére: 

75 g fekete csoki olvasztva (én kevesebbel is beérem, csak a díszítés kedvéért)

Elkészítés
A sajttorta elkészítésének titka, hogy nem szabad magas hőfokon sütni a süteményt. Ha belefogunk, akkor erre mindenképpen nagyon figyeljünk oda!

A kekszes alap elkészítéséhez daráló vagy konyhai aprító segítségével készítsünk kekszmorzsát és ezt keverjük össze a durvára vágott magokkal, valamint az olvasztott vajjal. Az így kapott morzsát egy 23 cm-es, kivajazott tortaformába dolgozzuk bele, ügyelve arra, hogy mindenhol egyenletes legyen az alap, majd 170 fokra előmelegített sütőben süssük aranybarnára. (Ez kb. 10-15 perc.)

Ha elkészült az alap, vegyük vissza a sütőt 140-150 fokra, és ezt követően keverjük össze a krém hozzávalóit. Ha ezzel megvagyunk, olvasszuk meg a csokoládét is. (Én mikróban szoktam, de aki szívesebben teszi vízgőz fölött, ne tartsa vissza magát!) Az enyhén kihűlt kekszes alapra kell ráönteni a krémet, amit egy kicsit megrázogathatunk, hogy ne legyenek benne buborékok (én ezt ki szoktam hagyni, nem volt még baj belőle).

Végezetül díszítsük a tortánk tetejét olvasztott csokoládéval, és óvatosan helyezzük be a visszahűlt sütőbe. Ezt követően 30-40 percig süssük a süteményt, ami szépen meg fog emelkedni. Akkor van készen, ha a széle szépen elválik a formától, de a közepe még picit remeg. Ha megsült, kapcsoljuk ki a sütőt, és hagyjuk a tortát kihűlni (akár egész éjszaka!). Amikor kivettük a sütőből, tegyük be a hűtőszekrénybe is pár órára.

Jó étvágyat!

Kapcsolódó, korábbi cikkünk:

Pogácsa, amit még a húsvéti nyúl is megirigyelne

Címlapkép: Raj-Czefernek Léna

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre