Omlós házi perec egyszerűen, kompromisszumok nélkül

Ezt a receptet még koronavírus-karantén idején kaptuk az online oktatás keretében az egyik tanítónéninktől. Akkor egy mozdulattal el is feledkeztünk róla, – volt elég feladatunk – de múlt héten váratlanul újra előbukkant egy üres szombat délután, éppen amikor a házi feladatokat böngésztük beteg kislányommal az iskolai felületen. És mivel nem volt még aznapra uzsonnánk, ráadásul egy mozdulattal tejmentessé tehető receptről van szó, tettünk vele egy próbát. És milyen jól döntöttünk!

Nálunk a család egyik tagja egyáltalán nem fogyaszthat tejterméket, így sokszor a legegyszerűbb(nek tűnő) receptekkel is kísérleteznünk kell. Így aztán kincsként őrzünk minden olyan süteményötletet, ami az egész család számára fogyasztható és főleg finom. Így lesz ezzel a házi perec-tésztával is, ami egy szempillantás alatt belopta magát az egész család szívébe. Igen, még az enyémbe is, mert nem csupán megenni lehet egy szempillantás alatt, de elkészíteni sem túl bonyolult és hosszadalmas.

Az eredeti recepthez képest mi sokkal kevesebb cukrot tettünk a tésztába, és a tejet is kihagytuk belőle, de így is csodálatosan omlós, puha és ízletes rágcsálnivalók készületek az egész család számára. Sütöttünk sós, magos és egy kis sajtos változatot is, hogy azok se maradjanak hoppon, akik ehetnek tejterméket.

A kelesztést ugyan nem lehet megspórolni, de a sütési idő olyan minimális, hogy a perecek formázásától kezdve sem vett több időt igénybe fél óránál, mire az első tepsi kisült. Forrón sem rossz, de azért igyekezzünk megvárni, amíg kihűl, vagy legalább langyos lesz a tészta! Mi most az öttagú családnak fél kiló liszttel operáltunk, de az el is fogyott egy szempillantás alatt, így bátran duplázzanak, akik vendégségbe szánják a süteményt.

Íme a tejmentes házi perec receptje:

Hozzávalók: 

fél kg liszt

1 csomag élesztő

2,5 dl víz (tej)

0,5 dl olaj

2,5 ek cukor

1 tk só

A kenéshez egy felvert tojás

Valamint a tetejére: hántolt napraforgómag, reszelt sajt és „sópancs” ami 2 tk liszt és 1 tk só keveréke vízzel felhígítva.

Keverjük össze a száraz hozzávalókat, majd folyamatosan csurgassuk bele az olajat és a vizet, miközben dagasztjuk tésztát. Ezt a műveletet végezhetjük dagasztógépben vagy a kenyérsütőnkkel is. Kissé ragacsos, de az edény falától elváló tésztát kapunk, amelyet egy órán át pihentetni, keleszteni kell.

Ha megkelt a tészta, lisztezett felületen óvatosan húzzuk téglalap alakúra (a buborékokat próbáljuk nem kinyomni belőle) és a rövidebb oldalánál kezdve egy éles késsel vágjunk nagyjából egyforma csíkokat belőle. Nekünk 19 darab lett, de elég kicsik voltak a perecek. Ha nagyobbakat szeretnénk készíteni, akkor hagyjuk vastagabbra a csíkokat, vagy vágjuk a hosszabb oldalánál a tésztát.

Ezt követően kissé sodorjuk meg a csíkokat a tenyerünkkel, és formázzuk meg a pereceket (vagy akár szívecskéket), majd kenjük le őket a felvert tojással. Ennél a műveletnél is lehet a tésztát pihentetni 15 percet, mielőtt megsütjük, de mi ezt a lépést kihagytuk. A sajtot és a magokat sütés előtt szórjuk a tetejére, de a sópancsot csak a sütési idő felénél tegyünk rá, nehogy megégjen.

Sütési idő: 15 perc, 200 fokon vagy amíg a teteje szép aranybarna nem lesz. A sópancsot mi 8 perc elteltével locsoltuk rá.

Jó étvágyat hozzá!

Iratkozzon fel hírlevelünkre