Jankovics Marcell nem láthatta, de ön megnézheti – Elkészült a Toldi mozifilm

Amikor legutoljára közösen megnéztük az egészestés változat előszerkesztett változatát, búcsúzóul azt mondta, „Ez már a ti filmetek”. Fenntartásokkal, de jólesően vettük tudomásul, hogy velünk közösnek érzi a Toldit. Ez nagy megtiszteltetésnek vettük. De nem gondolta senki, hogy nem együtt fejezzük be. – Csákovics Lajossal a Toldi mozifilm társrendezőjével beszélgetünk.

– Elkészült a Toldi egész estés mozifilm változata, amelynek Jankovics Marcell mellett társrendezője volt. Mit jelent ön számára a film?

– Szakmai pályafutásom eddig legnagyobb munkáját, amely talán csak a Macskafogó 2-höz hasonlítható, de monumentalitásában a Toldi gyártása azt is felülmúlta. A tény, hogy Jankovics Marcell-lel dolgozhattam együtt közvetlen munkatársi viszonyban, váratlan és nagy megtiszteltetés volt.

Az, hogy halála miatt át kellett vennem tőle a kormánykereket, komoly kihívás elé állított.

Igyekeztem ennek megfelelni remélem, sikerült is. Bízom benne, hogy Marcell elégedett lenne a végeredménnyel és azzal a bő négyéves munkával, amit az egész stáb végzett. Úgy gondolom, hogy egy nagyon szép filmet sikerült létrehoznunk, remélhetőleg egy olyan maradandó alkotást, amelyet még évtizedek múlva is szívesen fognak megnézni.

Az ifjú Toldi Miklós alakja a Toldi mozifilmben (Forrás: Kecskemétfilm Kft.)

– Egy ilyen közös alkotásban mennyire érvényesültek Jankovics Marcell elgondolásai?

– Teljes mértékben. Az vitathatatlan, hogy minden alkotónak a keze nyoma rajta van egy filmen, de a Toldi egy ízig-vérig Jankovics Marcell-film, hiszen az alapokat ő rakta le, ő tervezte a figurákat, készítette a forgatókönyvet és maga az egész alapkoncepció is tőle származik. A film készítése közben azonban hagyta, hogy az egész stáb alkotó módon részt vehessen a film alakításában. Számos ötletünk volt – akár még a forgatókönyvet illetően is –, amit ő készségesen beépített, amennyiben egyet tudott vele érteni. Ez egy kicsit arra billenti a mérleg nyelvét, hogy igazat adjak Marcellnak, abban, hogy a „mi filmünk”. Mármint a stábé!

Amikor legutoljára közösen megnéztük az egészestés változat előszerkesztett változatát, búcsúzóul azt mondta, „Ez már a ti filmetek”.

Fenntartásokkal, de jólesően vettük tudomásul, hogy velünk közösnek érzi a Toldit. Ez nagy megtiszteltetésnek vettük. De nem gondolta senki, hogy nem együtt fejezzük be.

Repül a nehéz kő… (Forrás: Kecskemétfilm Kft.)

– Milyen korosztálynak szól a Toldi?

– Amennyiben sikere lesz a filmnek, az annak lesz köszönhető, hogy tulajdonképpen minden korosztályt meg tud szólítani. Már a szüleink, nagyszüleink is kötelező és kedvelt olvasmánya volt Arany János Toldija. Természetesen a mostani iskolásoknak is megvan a kapcsolata ezzel a művel. Toldi Miklós történetét mindenki ismeri és szereti.

Aki megnézi a Toldi-rajzfilm moziváltozatát, láthatja, hogy minden korosztályhoz szólni kíván.

A film nincs a mostani animációs sorozatokhoz hasonlóan túlvicceskedve, túlpörgetve, ami az idősebb korosztályt esetleg elriasztaná. Viszont az animáció színessége, a látvány korszerűsége a fiatalok tetszését is meg fogja nyerni. Bízom benne, hogy a Toldi tényleg egy családi film.

Részlet a Toldi című mozifilmből (Forrrás: Kecskemétfilm Kft.)

– Tavaly a köztelevízióban bemutatott sorozathoz képest mennyiben tér el a film?

– Noha a sorozat is egy igényesen elkészített munka volt, az egészestés változat valóban egy igazi mozifilm lett. Nemcsak összeraktuk a tizenkét epizódot egymás után, és készen vagyunk… Egy több, mint másfél órás film más dramaturgiai ívet kíván minden szempontból. Az egészet átritmizáltuk, sok jelenetet kihagytunk, ami a sorozatban benne volt, illetve sok újat tettünk be. Selmeczi György jelentős mértékben új zenei anyaga más zenedramaturgiai dimenziókat ad a mozifilmnek, akárcsak az újrakevert és zörejezett hangi világ; a digitális utómunka az elsőtől az utolsó jelenetig megújult, így összességében minden sokkal látványosabb, kimondottan moziban élvezhetőbb.

Amikor az ember egyben nézhet egy ilyen nagy ívű történetet, egészen más élményt ad, mint rövid, nyolc-tíz perces epizódokban, ahogyan ez a sorozat esetében történik.

Megítélésem szerint a televíziósorozat, inkább arra lesz alkalmas, hogy oktatási segédanyagként használják az iskolákban. A látvánnyal alátámasztva a gyerekek könnyebben megértik, hogy mit is olvasnak. Ám az igazi „Toldi-élményt” a mozifilm adhatja meg! A film október 20-tól megtekinthető a mozikban, bízunk benne, hogy egy valódi családi filmet sikerült létrehozni, ami elnyeri a mozilátogatók tetszését!

 

Tóth Gábor

Jankovics Marcell: Arany János Toldiját nagy kihívás volt animációs filmben feldolgozni

A járvány sem állhatta útját a Toldi-rajzfilm befejezésének

Jankovics Marcell már nem érhette meg utolsó filmjének premierjét

Kiemelt képünk forrása Kecskemétfilm Kft.

Iratkozzon fel hírlevelünkre