Jankovics Marcell már nem érhette meg utolsó filmjének premierjét

Toldi Miklós kalandjából egy, az egész családnak szóló sorozatot készítettünk. Színes és mozgalmas alkotás, mely a kisgyermekek, a szülők és a nagyszülők számára is élvezetes lehet – nyilatkozta Csákovics Lajos, a rajzfilm sorozat kivitelező rendezője.

– Vasárnap este a köztévén lesz látható a Toldi-sorozat első epizódja. Három év megfeszített munkája után mit érez most?

– Büszkeségre ad okot, hogy hosszú évtizedek után egy ilyen nagyléptékű sorozat elkészülhetett idehaza. Megtiszteltetésnek éltem meg, hogy egykori tanárom, Jankovics Marcell mellett kivitelező-rendezőként vehettem részt a sorozat gyártásában, és gyakorlatilag a szakma legjavával dolgozhattam együtt három éven keresztül.

Toldi rajzfilm (Forrás: MTVA/Kecskemétfilm Kft.)

A koronavírus-járvány sem tudta megakadályozni azt, hogy a stáb kiváló egységet alkotva létrehozza a Toldit. A jövő év közepéig ez a nagyszerű csapat biztosan együtt marad, mert addigra kell befejeznünk a mozifilm változatot.

Nagy szomorúság, hogy Marcell, már nem lehet itt köztünk, nem ünnepelhetjük együtt a Toldi-sorozat televíziós premierjét.

– A Toldi nem csak Jankovics Marcellnek utolsó filmje, hanem egyben pályatársának, Richly Zsoltnak is.

– Sajnos így van, Richly Zsolttól – aki ötven éven keresztül közeli alkotótársa is volt Jankovicsnak – tavaly januárban kellett búcsút vennünk. Az ő helyét. mint látványtervező Maticska Zsolt kollégám vette át.

A Toldiból – ahogy arról korábban már szóltunk – egy egészestés mozifilm is készül.

Jankovics Marcell halálával ennek az irányítását nekem kellett átvennem. Gyakran mondogatta, hogy ha vele valami történik, én már be tudom fejezni nélküle. Ezt mindig csak viccelődésnek vettem, most sajnos valóban így alakult a helyzet.

Toldi rajzfilm (Forrás: MTVA/Kecskemétfilm Kft.)

Természetesen munkatársaim és én is arra törekedünk, hogy a mozifilm is az ő szellemiségében kerüljön befejezésre.

– Mozifilm egészen más lesz majd, mint a mostani sorozat?

– Sok tekintetben más lesz, annak ellenére, hogy a moziváltozatnak a gerincét a sorozat adja. Az egész estés változat készítése azonban nem csak annyiból áll, hogy levágjuk a kész sorozatepizódok elejéről-végéről a főcímet, és összetesszük a részeket. Minden résznek saját dramaturgiai íve, ritmusa van. A mozifilmben egy egészen új ritmust kell adni a történetnek. Ehhez sok helyütt át kell gondolnunk a tempókat, a látványvilágot, egyes jeleneteket újra kell gyártanunk, és a moziváltozathoz számos olyan jelenet készül, amelyik a sorozatban nem volt látható.

– A most vetítésre kerülő sorozatból van személyes kedvence?

– Természetesen nekem is vannak különösen kedves epizódjaim, például a hatos, a tízes, meg a tizenkettes ének. Azonban elfogultság nélkül mondhatom, hogy meglehetősen kiegyenlített a szakmai színvonala a sorozatnak, remélhetőleg a nézők nem fognak csalódni a minőségben.

Toldi rajzfilm (Forrás: MTVA/Kecskemétfilm Kft.)

– Kinek tudná javasolni a Toldi-sorozatot?

– Úgy gondolom, hogy ez egy abszolút klasszikus családi sorozat, melyre nagy igény van jelenünkben. Toldi Miklós kalandja az egész családnak szól. Színes és mozgalmas alkotás, mely a kisgyermekek, a szülők, nagyszülők számára is élvezetes. Talán van egy-két jelenet, ami a legkisebbek számára riasztó lehet. Az eredeti Arany műben is vannak olyan véres, erőszakos jelenetek melyek a mai ízlésnek már nem felelnek meg. Gondolok itt a malomkővel agyondobott szolgára, vagy éppen a farkaskalandra, ahol Toldi Miklós gyakorlatilag az egyik farkassal veri agyon a másikat. Bár a filmben ezeken az erőszakos jeleneteket, ahol lehetett, igyekeztünk puhítani. Ezért a tizenkét éves korbesorolás mellett, bárkinek ajánlanám a filmet. Az irodalom- és történelemkedvelők számára is sokat jelenthet a mű.

Arany János elbeszélő költeményének és a Jankovics Marcell által megalkotott sorozatnak is több rétege van.

Jankovics Marcell ebben a munkájában is számos szimbólumot, konkrét történelmi tárgyi utalást használ, olyanokat is, melyeket Arany János nem szerepeltet. A figyelmes nézők számos érdekességgel gazdagodhatnak magáról a 14. századi Magyarországról, viselettől a történelmig

Jankovics Marcell figuraterve a páncélba öltözött Toldi Miklósról (Forrás: MTVA/Kecskemétfilm Kft.)

– Hogyan látja mi a Toldi-sorozat fő üzenete?

– Talán az, hogy az álmok elérhetőek. Ehhez ad biztatást a Toldi Miklós története. Hiszen Miklós, a főhős beteljesíti azt, amit szeretett volna. Ez az életút a fiatalok számára egy üzenet, kitartás és munka árán elérhetik azt, amit szeretnének. Senkinek az útja nem könnyű, de kellő áldozatvállalás árán az álmok valóban beteljesíthetők.

 

Tóth Gábor

 

Jankovics Marcell: Arany János Toldiját nagy kihívás volt animációs filmben feldolgozni

A járvány sem állhatta útját a Toldi-rajzfilm befejezésének

Jankovics Marcell volt az utolsó reneszánsz emberünk – Hoppál Mihály a Vasárnapnak

Kiemelt képünk forrása MTVA/Kecskemétfilm Kft.

Iratkozzon fel hírlevelünkre