„Békességben tudunk élni Krisztus követésében”

A ráckevei kolostori gyűjteménynek helyet adó épület átadásán Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára elmondta, hogy a beruházás magyar forrásból, 100 millió forintból valósult meg. A kolostori gyűjtemény a szentendrei székhelyű Budai Szerb Ortodox Egyházmegye Múzeumának része.

Az államtitkár a vasárnap zárult Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust felidézve kiemelte, a rendezvény egyik célja az volt, hogy bemutassa a térség keresztény közösségeinek együttélését, „és többszörösen is bizonyítottuk, hogy békességben tudunk élni Krisztus követésében”.

Megjegyezte: nem mindenki örül, hogy a nemzeteket önálló nemzetként szeretnénk látni száz év múlva is, mert sokan nemzetek nélküli Európát szeretnének.

Soltész Miklós hangsúlyozta, a Ráckevén bemutatott kulturális kincsek is mutatják a kereszténység erejét, „ezért nekünk ezekbe a gyökerekbe kapaszkodnunk kell, és ezért fontos számunkra, hogy a szerb ortodoxia, a pravoszláv egyház itt van közöttünk”. 

Lukijan Pantelic, a szerb ortodox egyház budai püspöke felavatja a felújított ráckevei szerb ortodox parókia egykori épületét 2021. szeptember 16-án. A ráckevei kolostori gyűjteménynek helyet adó épületet felújítása magyar forrásból, 100 millió forintból valósult meg. MTI/Koszticsák Szilárd

A Ráckevei Szerb Ortodox Monostor Kincstárának felavatásán Lukijan püspök úgy fogalmazott, hogy

Magyarország egy nagy kincstárnak tekinthető, melynek legjelentősebb forrása a keresztény hit és a keresztény kultúra. Magyarországon a keresztény hit ma is élő – folytatta -, és a különböző tradícióknak köszönhetően gazdag, nem csupán muzeális jellegű.

A püspök beszélt arról is, hogy a Nagyboldogasszony Szerb Ortodox Monostor kincstára az itteni szerbek gazdag szellemi és kulturális múltja mellett a magyar kormány messzemenő törődéséről tanúskodik, és arról, hogy „országunk mostani vezetői számára is fontos e kincsek feledéstől és pusztulástól való megóvása”, valamint bemutatása a közönség számára.

Vukovics Koszta, a Budai Szerb Ortodox Egyházmegye Múzeumának igazgatója elmondta, hogy a ráckevei kolostor kincstárában a 18. századi műalkotások vannak túlsúlyban, ikonok, ötvöstárgyak, miseruhák, továbbá nagyon ritka, 18. század eleji zászlókat is őriz a templom. Hozzátette: az egyházmegye regionális tárlattal gazdagodik, amely tovább fog fejlődni – kiállítástechnikailag és elsősorban a műtárgyak restaurálásával -, most egy új kezdet elején vagyunk.

 

(MTI)

Kiemelt képünkön Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára és Lukijan Pantelic, a szerb ortodox egyház budai püspöke látható a ráckevei kolostor-templomban 2021. szeptember 16-án. MTI/Koszticsák Szilárd

Iratkozzon fel hírlevelünkre