Elhunyt Richly Zsolt, a Kockásfülű nyúl és a Kíváncsi Fáncsi alkotója

Hosszan tartó betegség után, 79. életévében elhunyt Richly Zsolt Balázs Béla-díjas rajzfilmrendező. Leghíresebb alkotásai voltak többek között A kockásfülű nyúl, Kíváncsi Fáncsi és a Luther. Halálával a hazai magyar animáció egyik feledhetetlen alakja távozott.

Richly Zsolt alkotótehetsége és rajzkészsége hamar megmutatkozott családja és a tanárai előtt. Elmondása szerint amikor csak tehette, mindig firkált – még a tanórák alatt is. 1959-ben rajzait összecsomagolta és egy kísérőlevéllel együtt megküldte Walt Disneynek. Legnagyobb megdöbbenésére nemsokára válaszlevelet kapott Disney-től, ráadásul ajándékba megkapta a The Art of Animation című könyvet, mely végleg megerősítette hitét a rajzfilmes pálya mellett. Ezt a kötetet életében végig szeretettel őrizte:

Abban a Csipkerózsika meséjére felfűzve magyarázták el a rajzfilmgyártás technológiáját, művészi követelményeit. Ez jó tanulóiskola volt, faltam az oldalait. Ekkor erősödött meg bennem az a gondolat, hogy rajzfilmeket szeretnék csinálni.

– nyilatkozta Richly Zsolt 2019-ben.

Két évet tanult a Kirakatrendező Szakiskolában, majd az Iparművészeti Főiskola újonnan meginduló rajzfilm képzésére iratkozott be. A főiskola elvégzése után a Pannónia Filmstúdióhoz került, ahol Macskássy Gyula vezetése mellett a Peti-sorozat hátterese lett. Hamarosan megmutatkozott animátori és rendezői rátermettsége.

A kecske és kos (1974) Szojuzmultfilm –Pannónia Filmstúdió (Forrás: Richly Zsolt)

Munkásságában fontos szerepet játszott a népi kultúra, és azok feldolgozásai. A Molnár Anna, A kecske és a kos ugyancsak folklór alkotások sajátos feldolgozásai.  1983-ban, a Kodály-emlékévre készült el első egész estés rajzfilmje a Háry János.
Témáit a lehető leghitelesebb és legteljesebb formában igyekezett bemutatni: 

– Diplomamunkám rajzolása közben kezdtem gyűjteni a népi motívumokat: jártam az antikváriumokat, könyveket kerestem a témáról. Nagyon szeretem a népdalokat és Kodály zenéjét, s ilyen zenei választásra készült később A páva, a Medvetánc, a Háry János és az Este a székelyeknél című film is. Régről fakadó elképzelésem volt, hogy a filmben a zenét és a képet valahogy össze kellene kapcsolni, eggyé kellene olvasztani. Ez azért is volt jó alapgondolat, mert a zenészek hihetetlenül jó dramaturgok, így a zene feszes szerkezetet ad a filmnek.

A mozgás, a ritmus és az ének közös gyökerét kerestem, azt, amely a népi mondókákban még együtt jelentkezett. A zenét szerettem volna élményszerűen, képekben megjeleníteni.

Számos népszerű TV-s rajzfilmsorozatot készített, többek között legismertebb sorozatai a Kockásfülű nyúl, a Kíváncsi Fáncsi, valamint a középkor mesés világát megidéző Fabulák, Heltai Gáspár mesél .

Richly Zsolt a nyugdíjas éveiben is aktív maradt: a Kecskeméti Filmstúdióban a Kormos-mesék több epizódját is ő rendezte. 

– Kormos István gyermekversei a Kormos mesék, amelyekből az állatmeséket választottam megfilmesítésre. Nem igazi sorozat, mert nincsen egy állandó főszereplője, inkább mesefüzérnek nevezném, annál is inkább, mert keletkezésük között gyakran évek múltak el. 

 

A hetvenkedő sün (2004) (Forrás: Kecskemétfilm Kft.)

Utolsó nagy alkotása a Luther Márton életét bemutató Luther című film volt.

A Luther-rajzfilm előzetese

Kiemelt képünkön Richly Zsolt látható.

Iratkozzon fel hírlevelünkre