LMBT idősotthont nyitnának Lyonban

Idősotthont nyitnának Lyonban LMBT tagoknak azzal a céllal, hogy a magukat másnak valló emberek öregkorukra ne maradjanak magányosak. A projekt megvalósításáról a város zöldpárti képviselőtestülete egyhangúlag döntött. 

A Lyon Capitale alapján a V4NA úgy számolt be, a leendő létesítménynek egy 2019 óta üresen álló, közel 500 négyzetméteres, három szintes épület ad majd otthont, ahol 15 lakosztályt alakítanak ki. A “Sokszínűség Háza” a 65 év feletti LMBT személyek, valamint a közösséghez tartozó egyetemisták számára áll majd nyitva, a közös helyiségekben pedig a környék minden idős emberét szívesen látják. A “Les Audacieuses et les Audacieux” (Bátor Nők és Férfiak) elnevezésű lyoni egyesület adatai szerint az országban egymillió olyan idős ember él, aki az LMBT közösség tagja, 65 százalékuk pedig egyedül lakik. Ugyanez az arány a 70 év alatti heteroszexuálisok esetében mindössze 15, a 80 év felettieknél pedig 55 százalék. A “Les Audacieuses et les Audacieux” nevű egyesület szerint azért van nagy szükség erre a létesítményre,

mert a klasszikus idősotthonokban nincs meg az az érzelmi biztonság, amely lehetővé tenné az idős LMBT személyeknek, hogy teljes mértékben felvállalják magukat.

Lyon idősek életminőségéért felelős alpolgármestere, Alexandre Chevalier hangsúlyozta, a létesítmény nem csak az LBMT közösség tagjait, hanem egyéb heteroszexuális időseket is fogad, akik egyetértenek az okiratban megfogalmazott értékekkel. A Valeurs actuelles nevű francia lap értesülései szerint Nizzában szintén egy hasonló intézmény megnyitását tervezik – írja a V4NA. Nem egyedülálló az ötlet, ugyanis már több európai országban létezik ilyen idősotthon, mint például Németországban, Spanyolországban és az Egyesült Királyságban is.

A francia fővárosban nemrég azzal a kezdeményezéssel álltak elő, hogy egy olyan befogadóközpontot hoznának létre, amely kifejezetten LMBT-és transzgender migránsokat fogad.

Anne Hidalgo főpolgármester szerint erre azért van szükség, mert az LMBT- és transzgender migránsok erőszaknak vannak kitéve az általános befogadóközpontokban, ezért el kell őket különíteni. Párizs főpolgármestere azzal indokolta a döntést, hogy Párizst olyan befogadó fővárossá akarják tenni, amely mindenkire büszke.

A cikket teljes terjedelmében a V4NA oldalán olvashatják.

(Forrás: V4NA)

A címlapkép forrása: Unsplash.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre