2024-ben már újranyithat a Notre-Dame

Három évvel ezelőtt történt az a pusztító tűzeset Franciaországban, amely a párizsi székesegyház tetőszerkezetét porig égette. Először még menthetetlennek tűnt a restaurálás, azonban már a 2024-es olimpiára átadhatják a Notre-Dameot.

Rima Abdul Malak kulturális miniszter július 28-án jelentette be, hogy a helyreállítási projekt „takarítási szakasza” véget ért, így már nyár végén megkezdődhet az újjáépítés.

Bízunk benne, hogy 2024-ben a munkálatok nagy része befejeződik, és a székesegyház újra megnyílik a hívők és a nagyközönség előtt

– mondta Malak. Ez igazodik az eredeti elképzelésekhez, sőt a France24 értesülései szerint már az is eldőlt, hogy a 96 méteres tornyot a korábbi tervek alapján állítják helyre, amelyhez időközben a faanyagot is beszerezték. A Magyar Nemzet számolt be arról, hogy a felajánlások még most is folyamatosan érkeznek, de a Notre Dame számára irányzott keret már összegyűlt, így az adakozóknak más felújításokra is van lehetőségük adományozni.

Ken Follett, a Katedrális című bestseller írója például átszámolva hatvan millió forinttal segítette volna az újjáépítést.

A walesi író így viszont a Dol-de-Bretagne városának ajánlotta fel a pénzt, ahol jelenleg a Szent Sámson katedrálist restaurálják.

Forrás: Magyar Kurír, Magyar Nemzet

Címlapkép forrás: MTI/EPA/Reuters pool/Benoit Tessier

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre