Salvini: külön kormánybiztos fog foglalkozni a migrációval, ha a jobboldal nyer

Külön kormánybiztos fog foglalkozni a migrációs kérdéssel, ha a jobboldal nyeri a szeptemberi parlamenti választásokat – mondta Matteo Salvini, a Liga párt vezetője pénteken, a lampedusai befogadó táborban tett látogatása második napján.

Matteo Salvini rámutatott: a jobboldal célja az, hogy javítsanak az ellenőrzésen, és tehermentesítsék a biztonsági erőket. Megjegyezte: az olasz hadsereg egyik tábornokát nevezhetnék ki kormánybiztosnak.

Nem hagyhatjuk, hogy Olaszországot elborítsák a menekülttáborok

– húzta alá. Hozzáfűzte: ha kormányra jutnak, a bevándorlás újra szabályozottá és ellenőrzötté válik. Salvini 2018 és 2019 között belügyminiszter volt, és szigorú bevándorláspolitikát folytatott, lezárva az olasz kikötőket a civil szervezetek migránsokat szállító hajói előtt. A politikus ellen később eljárást is indítottak emiatt.

Salvini kifogásolta, hogy az elmúlt két évben elfogadhatatlan mértékben emelkedett az Olaszországba érkező migránsok száma.

Hozzátette: amíg ő volt a belügyminiszter, a zárt kikötők politikájának köszönhetően felére csökkent a halálesetek száma a Földközi-tengeren. Lampedusára rengetegen érkeztek az elmúlt hónapokban. Az elmúlt hetekben előfordult, hogy kétezer embert szállásoltak el a mindössze 250 férőhelyes táborban. Az olasz belügyminisztérium adatai szerint 2022 eleje óta 42 465 migráns érkezett tengeri úton Olaszországba. 2021 azonos időszakában 30 315 volt ez a szám.
Olaszországban szeptember 25-én parlamenti választásokat tartanak. Felmérések szerint a Liga, a jobboldali Olasz Testvérek (FdI) és a jobbközép Hajrá, Olaszország! (FI) pártkoalíció nyerhet.

(MTI)

Címlapkép forrása: MTI/AP/Luca Bruno

Iratkozzon fel hírlevelünkre