Vejkey Imre: Provokálják a keresztény közösségeket

Véget ért a per: a Kúria kimondta, hogy a Népszava karikatúrája a keresztény közösségeket sérti. Vejkey Imrével, a KDNP országgyűlési képviselőjével beszélgettünk.

– Egy másfél éves történet ért véget a napokban. Hogyan zárult a Népszava hírhedt karikatúrája esetében a bírósági eljárás?

Pápai Gábor karikaturista készített egy Jézus Krisztust gyalázó karikatúrát, amely valóban a Népszavában jelent meg. Ezzel szemben indítottam – mint magánember – a keresztény közösségek védelme érdekében pert. Egyrészről keresetet adtam be a készítő ellen, másrészről pedig a megjelentető Népszavával szemben, tettem mindezt azért, mert a kép sértette a keresztény embereket. Abban a perben, ami a Népszavával szemben folyt, a bíróság felhívott hiánypótlásra, mégpedig a tekintetben, hogy mi alapján gondolom, hogy létezik keresztény közösség Magyarországon, amely védelemre szorul.

Vejkey Imre, a KDNP országgyűlési képviselője, a parlament igazságügyi bizottságának elnöke (Fotó: Tóth Gábor, Vasarnap.hu)

– Mit tudott erre válaszolni?

Szent István királytól visszamenőleg nyolc oldalban kifejtettem a bíróság számára, hogy Magyarország több, mint ezer év óta egy keresztény ország. Tisztelet illeti meg a hazai keresztény közösségeket. Maga a per rendkívül érdekes volt: első fokon a Fővárosi Törvényszéken a bírónő úgy vélte, hogy ez a karikatúra egy jópofa vicc csupán.

Azt is hozzátette, hogy a keresztények ne legyenek fafejűek, hanem legyen humorérzékük.

Holott ezt a képet nem csak én tartottam sértőnek, körülbelül 30 ezer támogatói aláírás gyűlt össze ebben a témakörben, amelyre az volt a válasza, hogy ez nem is olyan sok egy 10 milliós országban. Fel voltam háborodva ezen a hozzáálláson és az egész eljáráson. Másnap reggel Veres András, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke keresett telefonon, aki tájékoztatott támogatásáról. Még aznap a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség és a Magyarországi Muszlim Egyház is kiállt amellett, hogy ez egy bántó alkotás. Ez egy óriási, szinte példa nélküli egyházi összefogás volt Magyarországon. Nyilatkozatukkal együtt nyújtottam be a fellebbezésemet.

– Hogyan folytatódott tovább a per?

– Első fokon a Népszavának adtak igazat, végül azonban a jogerős ítéletben nekünk adtak igazat, de ebbe a Népszava nem nyugodott bele, és rendkívüli perorvoslattal, felülvizsgálati kérelemmel fordult a Kúriához, amely végül kimondta, hogy bizony ez a karikatúra a keresztény közösségeket sérti.

– Nyugat-Európában voltak hasonló esetek. Korunkban miért lehet gúny tárgya a keresztény hit?

– Azért, mert egyesek semmibe veszik a keresztény közösségnek az érzelmeit, és provokálnak bennünket, hívőket. Gondoljunk csak arra, hogy a Nemzetközi Újságíró Szövetség és a Magyar Újságírók Országos Szövetsége kitüntetést adott Pápai Gábornak éppen erre, a vitatott karikatúrájáért.

Mi más ez, ha nem bosszantás?

Engem pedig a Nemzetközi Újságíró Szövetség központjában, Genfben két-három hónapig szégyenfalra tűztek. Mondván, hogy én vagyok az, aki akadályozza a szólásszabadságot – azzal, hogy kiálltam Jézus Krisztus mellett.

– Tényleg van egy ilyen szégyenfal?

– Van, erről még értesítést is küldtek, hogy felkerültem oda. Nem sokat kellett várni, egy másik kereszténydemokrata képviselőtársam Azbej Tristan is megkapta ezt a „kitüntetést”. De nincs miért aggódnunk ezen, hiszen aki kiáll Jézus Krisztus igazsága mellett – és azért szégyenfalra kerül –, az végül is büszkeséggel töltheti el az embert.

 

Tóth Gábor

Pert indít a KDNP a Népszava Jézust gúnyoló karikatúrája miatt

Keresztény győzelem a Jézus-gyalázó karikatúra ügyében

Szikora József: Sokan kidobták már a tízparancsolatot

Kiemelt képünk forrása Tóth Gábor, Vasarnap.hu

 

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre