Orbán Viktor: Háború zajlik az energiaellátás frontján is

A kormányfő a Kossuth Rádiónak adott péntek reggeli interjújában két nagy csatát valószínűsített, szerinte az első az energiáért, a megélhetési költségekért, az elviselhető rezsiárakért folytatott küzdelem, de lesz majd harc a munkahelyekért is, mert minden előrejelzés szerint a szankciós politika és a háború együttes hatása miatt az európai gazdaság recesszióba lép.

Európában háborús árak vannak, senki sem gondolta volna idén február 24-én, hogy nem egyszerűen konfliktusháború jött létre Ukrajna és Oroszország között, hanem lezárul egy korszak, és új szakaszába lép az európai történelem, belépünk a háborúk korába – mondta Orbán Viktor. Észnél kell lenni, hogy a fegyveres konfliktus ne terjedjen át Magyarországra – tette hozzá.

A kormányfő szerint vannak országok, amelyek a háborús politika hívei, de ez félrecsúszott. Az európai gazdaság tüdőn lőtte magát, és most levegőért kapkod – fogalmazott.  

Orbán Viktor beszámolt arról is, hogy az energia-vészhelyzet kihirdetésével párhuzamosan egy operatív törzset is létrehoztak, amelyet Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter vezet. Az ő feladata lesz felügyelni a folyamatokat.

Ha nem vetnék ki az átlag feletti fogyasztásra a piaci árat, azzal a teljes rezsicsökkentés veszélybe került volna – mondta a bevezetett intézkedések kapcsán. Szerinte Magyarország nehezebb helyzetben van a rezsi szempontjából, ugyanis a rezsi díja akár a harmadát vagy a hatodát is elviszi a jövedelemnek.

A Ukrajnában zajló háborúval kapcsolatban hangsúlyozta, a szankciók nem segítenek  Ukrajnának, viszont tönkreteszi az európai gazdaságot.

Le kell ülni az oroszokkal, tűzszünetet kell kötni, mert erre a válságra csak a béke lehet a megoldás  – mondta a miniszterelnök.

Arra a kérdésre, hogy kinek az érdeke a háború folytatása, Orbán Viktor úgy fogalmazott, Kína nyer, Amerika nem veszít, Európa pedig szenved.

Kína azért nyer, mert az embargó miatt hozzájuk kerülhet az orosz olaj. A háború pedig csak a Soros Györgyhöz hasonló üzletembereknek hoz hasznot. Az ő általuk finanszírozott szakértők és újságírók szítják a háborús hangulatot, állítják azt, hogy erre szükség van. 

Orbán Viktor a kata-módosítással kapcsolatban elmondta, jó és szükséges döntésnek, tartja. Hangsúlyozta, az elején szerinte semmi baj nem volt vele, a katát választó munkavállalók ugyanis az elején csak magánszemélyeknek számláztak, így ez a könnyítés azt szolgálta, amiért létrehozták. Később azonban egyes cégek katázásra kényszerítették a munkavállalóikat.

Mint mondta, a változtatásra nem a költségvetés, hanem inkább a nyugdíjrendszer miatt volt szükség. 
Nem működik, hogy 450 ezer ember, aki katázik, nem fizet be a nyugdíjjárulékba – fogalmazott. 450 ezer katásból 300 ezer szerinte egy cégnek számláz – mondta, hozzátéve, hogy még ezt is elbírná a költségvetés, de a jelenlegi háborús gazdasági körülmények között fenntarthatatlan.

A tüntetésekkel kapcsolatban elmondta, hogy az ellenzék egymás után negyedszerre veszített választást, szerinte bebizonyították, hogy nem lehet rájuk bízni a kormányzást, háborús helyzetben pedig végképp nem. A miniszterelnök arra kérte az embereket,  értsék meg, mi történik.

A háborús helyzetben meg kell védeni a munkahelyeket, ezért egységre és békére van szükség – hangsúlyozta.

A kép forrása: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

 

 

 

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre