Bese Gergő atya: Umbria gyöngyére, Szent Ritára emlékezünk

Reménytelen esetek, lehetetlennek ítélt helyzetek védőszentje Szent Rita. Május 22-én emlékezünk Umbria gyöngyére, arra a hős asszonyra, aki több, mint 600 év távlatából is tanácsot, példát, életvezetést tud kínálni a ma emberének - nőknek és férfiaknak egyaránt.

Nehéz élete volt. Szülei kérésének engedelmeskedve hozzáment egy istentelen, erőszakos és kiállhatatlan természetű férfihoz. Az élete maga volt a terror. Annyi kérése volt csupán férjéhez, hogy szentmisére eljárhasson. Nem kért többet, csak annyit, hogy áldozni, gyónni tudjon, mert legnagyobb célkitűzése nem más volt, mint hogy férjét Krisztushoz irányítsa. Kívánhatta volna pokolra a szörnyű viselkedése miatt, beadhatta volna a válási papírokat, hazaköltözhetett volna, de mégsem ezt tette. Úgy érezte adnia kell esélyt a férjének arra, hogy jobb élete legyen, hogy halála után ne a szenvedés legyen az osztályrésze, hanem a mennyország öröme.

Rita azzal, hogy keményen vezekelt, böjtölt és imádkozott, az állhatatosság példaképévé is vált és élete bebizonyította, hogy van értelme küzdeni – a férje megtért.

A kemény szív megpuhult, a gyűlölet tüze kialudt a szemében, és felismerte felesége karizmáját és azt, hogy mennyire kitartóan ragaszkodik hozzá. A felismerés után a változás látványos volt. Az egész városban megdöbbenés kísérte a tékozló fiú hazatértét az atyai házba.

600 évvel ezelőtt Rita kiimádkozott egy csodát. Mi is képesek vagyunk erre! Nekünk is minden lehetőség adott arra, hogy a családi problémákat, feszültségeket, a nehéz embereinket odavigyük Jézus elé.

Mennyi szenvedélybeteg, sérült lelkű, kiállhatatlan ember vesz körül mindannyiunkat, és ahelyett, hogy segítő kezet nyújtanánk nekik, még mi is lökünk rajtuk egyet. Nem az a megoldás, hogy elmenekülök a problémák elől, hanem beállok a küzdelembe, mert nem engedem át a lelkét a Gonosznak!

Ha Szent Rita lelkületével felvértezzük magunkat, sikerülhet változtatni nemzetünk sorsdöntő problémáin: a szenvedélybetegségeken, válásokon, öngyilkosságokon, gyermektelenségeken, stb.

Ismerjük meg Közép-Itália nagy szentjét és forduljunk hozzá bizalommal!

 

Bese Gergő atya a Vasarnap.hu-n folytatja

Bese Gergő atya: Jézusom, bízom benned!

Bese Gergő atya: Isten társai vagytok a teremtésben

Bese Gergő atya: Életük mások szolgálatában

A címlapképen Bese Gergő atya látható. Fotó: Szennyes Krisztián/Vasarnap.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre