Bese Gergő atya: Isten társai vagytok a teremtésben

Az édesanyák és édesapák napja. Nevezhetjük így 2022. május 1-jét, hiszen Szent József, a családok védőszentjének napja egybeesik anyák napjával. Fontos, hogy együtt ünnepeljük azokat, akik nélkül nem beszélhetünk életről, családról, jövőről.

Különösen időszerű ez napjainkban, amikor számtalan támadás éri a család intézményét.

Napról napra egyre komolyabb, meghökkentő, alattomos és lassan csepegtetett mérgezés áldozatává kezdünk válni.

Az ismert hasonlattal élve – ha a békát forró vízbe dobjuk, gyorsan kiugrik belőle, viszont ha számára ideális vízben lubickolva fokozatosan forraljuk azt, szépen megfő benne.

Vajon mi hogyan reagálunk az alulról történő felmelegítésre? Beállunk a sodrásba, vagy képesek leszünk nemet mondani a negatív trendekre? A válasz nem egyszerű.

A ránk váró feladat viszont felelősségteljes, hiszen a jövő a tét.

Kedves Apukák, Nagypapák! Sok múlik rajtatok is! Nélkületek nem tudunk egészséges, két lábon a földön járó, elkötelezett, hűséges, hiteles családapákat, családanyákat adni az utókornak! Nem szabad kimaradni az ifjúság neveléséből. Tudom, sokan az egzisztencia biztosításában végzett erőn felüli vállalásában igyekeznek megtenni mindent, ami ahhoz kell, hogy biztonságos közeget teremtsenek a családnak.

De ez nem elég, sőt, teljesen másra van szükség: kommunikáció, nyomon követés, éberség, rendelkezésre állás, lelki háttér. Nem fordulhat elő az, hogy apa csak kullog az események után, hogy apának nincs beleszólása a gyermek életmódjába, csak a zsebpénzt kell biztosítania. Igenis ott kell lenni a nyüzsgésben, el kell mennie a szülői értekezletre, le kell ülnie a gyermek ágyának szélére és tudnia kell hallgatni.

Ma ünnepeljük a családot: az apákat és anyákat egyaránt!

Kedves Szülők! Ne feledjétek, küldetést kaptatok! Isten társai vagytok a teremtésben. Viselkedjetek felelősségteljesen!

Bese Gergő atya a Vasarnap.hu-n folytatja

Bese Gergő atya: Jézusom, bízom benned!

Bese Gergő atya: Szent Márk ünnepe van, a búzaszentelés ideje

A címlapképen Bese Gergő atya látható. (Forrás: Szennyes Krisztián/Vasarnap.hu)

Iratkozzon fel hírlevelünkre