Szilas Imre pünkösdi miséjének bemutatója Alsóörsön

Ha Szilas Imre zeneszerzőnek nem kellett volna a kommunizmus életére törő szorításából kimenekülnie külföldre, feltehetőleg a hazai keresztény popzenének is lenne ma már egy magyar „Chris Tomlinja”. Ez nem így alakult, viszont nem kellett sokat várni, hogy az evangéliumi igazsághoz radikálisan ragaszkodó zenei mozgalom induljon el idehaza is Sillye Jenő, Borka Zsolt és mások által. Az Amerikában élő orgonaművész a mai napig aktívan alkot. A pünkösdi miséjét 2022. június 18-án hallhatjuk Alsóörsön, ahol a régió hiánypótló keresztény könnyűzenei rendezvényén – mások mellett – Borka Zsolt és Szilas Imre egyaránt előadja majd műveit.

„Évekig úgy éreztem, hogy az, mit alkottam, teljesen el lett felejtve. Az Abonyi misét szerették az emberek, viszont hamar úgy tűnt, mintha a fiókomnak írtam volna. De voltak azért olyanok, akik elkezdték feltámasztani a korábbi miséket is. Egyfajta mozgalom indult el ezen a téren. Egyszóval nagyon hálás vagyok az elismerésért” – nyilatkozta korábban Szilas Imre, Szikra-életműdíjjal elismert alkotóművész a Pengetőnek adott interjúban. A zeneszerzőtől azt is megtudhattuk, hogy Bardóczi Gyula kérte fel arra Magyarországról, hogy szerezzen egy pünkösdi szentmisét. 

A zeneszerző idén nyáron azonban a pünkösdi misekompozíciójával lep meg bennünket az Alsóörsi keresztény zenei napok keretében. A rendezvényen sok más előadót is láthatunk. Fellépnek: Borka Zsolt és zenekara, a Nagykovácsi Gitárosok csapata, Takáts Eszter, a Kőszegi ifjúsági együttes és a Misztrál a gyönyörű versmegzenésítéseivel.

Borka Zsolt: Az örökkévalóságnak írom a dalaimat

Június 17-én a megnyitó beszédeket követően Steinbach József püspök és Kálmán Csaba lelkészi főjegyző tartják az istentiszteletet a festői szépségű Alsóörsön. Vasárnap este 18:00 órakor Udvardy György érsek mutat be ünnepi szentmisét, amelynek keretében Szilas Imre pünkösdi miséjét hallgathatjuk meg a szerző és magyarországi kórusának előadásában.

 

Szilas Imre a Vasárnapnak: Felajánlottam a tehetségemet Istennek

Iratkozzon fel hírlevelünkre