Ferenc pápa: Találjunk időt Jézus hallgatására, és fedezzük fel az ő szeretetét!

Ferenc pápa

Ferenc pápa beszédének középpontjába azt az evangéliumot állította, amelyben Jézus a juhokkal foglalkozó pásztor képével szimbolizálta önmagát és három igét nevesített meg: a hallgatás, az ismerés és a követés igéjét.

A Szentatya az Apostoli Palota ablakából imádkozta el május 8-án a húsvéti időszak Mária-antifónáját, a Regina caelit a mintegy húszezer hívővel és zarándokkal együtt, akik a Szent Péter téren gyűltek egybe. A jó pásztor alakját állította eléjük példaképként, és több aktuális egyházi és világi eseményről is szólt – számolt be róla a Magyar Kurír.

A Szentanya beszédében kitért arra, hogy a mai rohanó világban újra vissza kell találnunk egymáshoz, egymás meghallgatásához, a párbeszédhez. Úgy fogalmazott, hogy „Ez korunk egyik baja. Ma elárasztanak bennünket a szavak és az a sietség, hogy mindig mondanunk kell valamit, félünk a csendtől. Mennyire nehezünkre esik, hogy meghallgassuk egymást! Végig kell hallgatnunk egymást, engednünk kell, hogy a másik kifejezze magát, meg kell hallgatnunk egymást a családban, meg kell hallgatnunk egymást az iskolában, meg kell hallgatnunk egymást a munkahelyen, sőt, az Egyházban is!” 

Egymás meghallgatása mellett a Szentanya kitért a második igére is, arra, hogy a jó pásztor ismeri, bibliai értelmében szereti a juhait. A pápa hangsúlyozta, hogy az „Úr, miközben «olvas bennünk», szeret és nem ítél el bennünket. Ha hallgatunk rá, akkor felfedezzük, hogy az Úr szeret bennünket. Az Úr szeretetét úgy fedezhetjük fel, ha hallgatunk rá. Ekkor a vele való kapcsolat többé nem lesz személytelen, hideg vagy felületes. Jézus barátságot, bizalmas kapcsolatot, meghittséget keres.”

A harmadik és utolsó ige a követésről szól: azaz a juhok követik a pásztort. Ennek kapcsán a Szentatya rávilágított korunk egyik legfőbb kérdésére, hogy vajon mi emberek követjük-e Jézust, hallgatunk-e hívó szavára?

A pápa megemlékezett még arról, hogy a napokban boldoggá avatták María Agostina Rivas Lópezt azaz Aguchita szerzetesnővért a perui San Ramónban. Szólt még arról is, hogy a mise előtti nap a hivatások napja volt.

A Szentatya ezután jókívánságait fejezte ki a római egyházmegye új papjainak, akiket előző délelőtt szenteltek fel a Lateráni Szent János-bazilikában.

Végezetül arra hívott mindenkit, hogy imádkozzanak az ukránokért, és a havannai szállodában bekövetkezett történt robbanás áldozataiért. A világ számos pontján tegnap tartották az anyák napját, így a pápa értük is fohászkodott.

Az eredeti teljes írás itt érhető el.

(Forrás: Magyar Kurír)

Nagyheti és húsvéti szertartások Rómában

Címlapkép: Vatikánváros, 2022. május 8. Ferenc pápa megáldja a híveket a húsvéti és pünkösdi időszak közötti Regina Coeli (Mennyek Királynője) imádság közben a vatikáni Szent Péter térre néző dolgozószobájának ablakából 2022. május 8-án. Forrás: MTI/AP/Andrew Medichini

Iratkozzon fel hírlevelünkre