10.000 ok Isten dicsőítésére – immár 10 éve

Lelkem áldd az Urat – magyarra fordítva így ismerjük Matt Redman 10.000 Reasons (Bless The Lord Oh My Soul) című dalát. Talán nyugodt szívvel kijelenthetjük, hogy nincsen olyan magyarországi egyházi közösség, ahol ne ismernék ezt a gyönyörű éneket. Ugyanez a jelenség világméretekben, a különböző keresztény felekezeteken átívelő módon is megállja a helyét. Tíz év óta a dicsőítések, mondhatjuk, első számú „népénekéről” beszélhetünk, amely úgy tűnik szépen állja az idők próbáját. Minden bizonnyal azért, mert a benne megfogalmazott üzenet az örökből merített, és a „zenei csomagolás” egy pillanatra sem akart attól elszakadni.

„Nem igazán tudom elhinni, hogy már egy évtized telt el a 10.000 Reasons megjelenése óta. Nagyon hálás vagyok minden történetért és tanúságtételért, ami ebből a dalból visszatalált hozzánk” – írja a saját dala tízéves történetéről Matt Redman.

A dal szerzője hozzáteszi: „Mindig lenyűgöz, hogyan jelennek meg a dalok nemcsak a templomi, egyházi környezetben, hanem utat találnak a háborús övezetekbe, börtönökbe, kórházi szobákba, sőt a temetők ravatalaihoz is.”

A gyászszertartás, a halál pillanatában áldani Istent bizony sok esetben talán távol állna tőlünk. A „Lelkem áldd az Urat” dalának üzenete mégis 

az életünk utolsó szívdobbanásáig visz el bennünket gondolatban.

A dal szerzője Istenben hittel élő ember halálig tartó, minden percben megvalósuló istendicséretről énekel. És ez szinte észrevétlenül változik majd át a mennyei dicsőítés grandiózus szimfóniájává.

„Ezen a dalon keresztül találkoztam a leginspirálóbb és legkitartóbb imádókkal – olyan emberekkel, akik a legkeményebb életkörülményekkel szembesültek, de valahogy mégis megtalálták az utat ahhoz, hogy Istent dicsérjék – éppen ezzel az (egyszerű) dallal a zenéjük részeként. Hálás vagyok mindezért” – fogalmazott Matt Redman.

A dal 10 év eltetltével is ragyog tehát, amit tökéletesen bizonyít Capitol CMG által kiadott új verzió, amiben a dalszerző és néhány barátja (Pat Barrett, Bryan and Katie Torwalt, Naomi Raine, Crowder) szerepel, természetesen a szerző társaságában. Legyen ez a dal ma is a minden helyzetben érvényes istendicséretünk régi-új himnusza!

 

 

 

Pat Barrett: Magyarországon Isten már megkezdett valamit!

A dicsőítés és a szenvedéseink nem zárják ki egymást

Áldanunk kell Istent a legkilátástalanabb helyzetekben is