Áldanunk kell Istent a legkilátástalanabb helyzetekben is

Matt Redman feleségével, Beth-tel közösen szerezte azt a világszerte milliónyi keresztény dicsőítő énekévé lett, Blessed Be Your Name című éneket, amely a szeptember 11-i terrortámadástól sokkossá vált Amerikában zengte Istennek: „Áldott legyen az Ő dicsőséges neve”.

Elég gyakran énekeljük ezt a dicsőítő éneket idehaza is. De vajon tudjuk, hogy milyen folyamatok állnak a dal születése mögött? Nem kell találgatásokba bocsátkoznunk, hiszen maga Matt Redman beszél erről a dallal azonos című, dicsőítésről szóló könyvének második fejezetében, amely a szenvedéssel szegélyezett útról szól.

„2001. szeptember 11-én a világ többi nemzetével közösen láthattuk a hazánkat megrázó eseményt. A terrortámadás teljes hatása kezdett kibontakozni előttünk, amint sorra látogattuk az amerikai gyülekezeteket, és beszélgettünk az ottaniakkal. A megtörtséget tapasztaltuk, bármerre is jártunk az  -emberek fogódzót kerestek az egyházban.

Vagyis a támadásokat követően drasztikusan megnőtt a templomba járók száma Amerikában” – olvasható a könyvben.

Mint az énekes dalszerzőtől megtudjuk, akkortájt mindenfelé erőteljes prédikációkat hallottak, amelyek a nemzet fájdalmára igyekeztek valamilyen feleletet adni. Mindahányan Isten szívének nagyságára irányították a figyelmet, aki mindenható és erős – az ember megtörtsége, kiszolgáltatottsága ellenére is. Ám szinte mindenhol felmerült az a kérdés is, hogy hol vannak a dalszerzők ebben a helyzetben, hogy segítsék Isten népét. Matt a könyvében bevallja, hogy valójában hiányzott az erre a helyzetre jól illeszkedő istendicséret. A reménykedés leginkább elkeseredettséget hordozott…

„Néhány héttel a terrortámadás után megírtuk a Blessed Be Your Name (Áldott legyen az Úr neve) című dalunkat. Nem a korábbi szörnyű események miatt komponáltuk, de kétségtelen, hogy az akkori napok lelki-szellemi hatásai tetten érhetőek voltak benne. Sokan kérdezik, hogy volt-e olyan esemény, amely ennek a dalnak a megírására ösztönzött. Mindig elmondom, hogy igazából nem volt semmi ilyen. Ha valami mégis, akkor az az egész életünk, amelynek vannak fájdalmas és nyugtalan periódusai.

Ezekben a helyzetekben is meg kell tudnunk szólítani Istent!” – írja a dicsőítésvezető.

 

Forrás: Brianmbailey.blogspot.com

 

Kapcsolódó, olvasásra ajánlott írásaink:

Matt Redman: A kiolthatatlan dicsőítő

Meg kell tanulnunk dicsőíteni Istent a szenvedésben is

 

Kiemelt képünk forrása: Matt Redman Facebook-oldala

Iratkozzon fel hírlevelünkre