Kaszab Zoltán: Brüsszelben még mindig nem értik

Még szinte meg sem száradt a tinta a Fidesz–KDNP-re leadott majdnem hárommillió szavazólapon, az Európai Bizottság máris bejelentette: elindítja Magyarországgal szemben a jogállamisági eljárást. Ráadásul Ursula von der Leyen európai bizottsági elnök úgy beszélt erről, hogy a döntést ismertető hivatalos levelet még el sem küldték Budapestnek. Ismerős ez a „jellembajnok” hozzáállás, nem? Mintha ugyanazok javasolták volna ezt a procedúrát, mint akik a baloldali pártok vezetőinek javasolták, hogy ne menjenek fel Márki-Zay Péter mögé a színpadra a választás éjszakáján.

A jogállamisági eljárás egy bonyolult folyamat. Hosszú levelezgetés kezdődik most Brüsszel és Budapest között arról, hogy az Európai Bizottság által kifogásolt dolgok léteznek-e, úgy vannak-e valóban, mint ahogyan ők gondolják vagy mégsem? Az észrevételek többsége annak ellenére is a korrupcióval van összefüggésben, hogy az EU saját szervezete, az OLAF adatai szerint is lényegesen – sőt, bizonyos mutatókat tekintve –  Magyarországon csökkent legnagyobb mértékben az uniós pénzekkel való visszaélés mértéke. De megszoktuk már:

a brüsszeli bürokratákat a tények nem érdeklik. Nekik egy dolog számít: hogy valahogyan gyengítsék az Orbán-kormányt, megint üssenek rajta egyet.

Persze elég nehéz a kormány gyengítéséről beszélni egy újabb, soha nem látott mértékű győzelem után. És pont ez az, amit Brüsszelben nem értenek. A demokráciát. Hogy az emberek nem az LMBTQ-jogok, a bugyuta klímavédelmi törekvések vagy a menekültek befogadása miatt szavaznak egy kormányra. Hanem azért, mert a sorsuk jobbra fordulását várják tőle. Az újabb, soha nem látott mértékű győzelem pedig azt mutatja, hogy a magyarok ezt megkapták és továbbra is várják a Fidesz–KDNP-től. A rendszerváltás óta, de talán a II. világháború előtt sem kapott soha, egyetlen kormány sem akkora demokratikus felhatalmazást Magyarországon, mint a nemsokára hivatalba lépő ötödik Orbán-kabinet.

Brüsszel tehát valójában azt kéri Orbán Viktortól, hogy változtassa meg azt a politikát, amelyre nagyjából hárommillió ember szavazott.

És pontosan ezért nincs igaza az Európai Parlamentben Magyarország elítélésének szurkoló magyar politikusoknak, amikor azt mondják, hogy az EU nem Magyarországot, hanem a magyar kormányt bünteti. Mert Brüsszel valójában azt a magyar kabinetet bünteti, amelyre a magyarok jelentős többsége a voksát adta. 

Persze amíg Brüsszelben és a budapesti baloldal irodáiban is úgy gondolják, hogy ők mindent jobban tudnak, és itt van az ideje végre megnevelni a magyar népet, addig mi hátradőlhetünk. A támadásokat eddig is derekasan állta Orbán Viktor és kormánya, és a minden eddiginél nagyobb felhatalmazás birtokában így lesz ez a következő négy évben is. 

 

Kaszab Zoltán: Megszűnt létezni az EU a mostani válságban

 

Kaszab Zoltán: Nem kérünk a kioktatásból!

 

Kaszab Zoltán: A Jobbik nem tudta átverni (volt) szavazóit

A címlapképen Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke sajtótájékoztatót tart a helyreállítási és ellenállóképességi eszköz forrásairól Szófiában 2022. április 7-én. Forrás: MTI/EPA/Vaszil Donev

Iratkozzon fel hírlevelünkre