Székely faragta szeretet – képgaléria

Székely Lázár amatőr fafaragónál jártunk.

Megismerkedhettünk egy több évtizedes alkotómunka eredményével és magával a fafaragás szeretetével. Székely Lázár szeret alkotni, létrehozni valamit – páratlan életútja arra biztat, hogy tegyünk mi is így.

Székely Lázár tizenkét évesen kezdett faragni odahaza, ami nem volt szokatlan a Bukovinából származó székely családoknál. A mesterség alapjait még józseffalvi nagyapjától tanulta. Kézügyessége a bátaszéki általános iskolában hamar kiderült, de sokáig nem gondolt arra, hogy fafaragó legyen. A változás a sorkatonaság alatt történt meg.

Angyalbőrben készítette el az első intarziás díszdobozait, amelyeket egy kiállításon mutattak be.

Székely Lázár fafaragó, Bátaszék (Fotó: Tóth Gábor, Vasarnap.hu)

A biztatások hatására úgy döntött, hogy mégiscsak a famegmunkálásával szeretne foglalkozni. A bátaszéki Kádár KTSZ-be került, ahol díszhordók előlapjaira készített domborműveket, feliratokat.

Székely Lázár a népi, népies témák és formavilág után jutott el az egyházi témák sajátságos ábrázolásához.

Táblaképei, domborművei expresszívek. Bátor vonalvezetéssel ragadja meg a katolikus egyház szereplőinek, tanításának az esszenciáját. Miniszárnyasoltárai, Mária-képei a hétköznapi élet színtereibe csempészik be az egyház legfőbb üzenetét: a szeretetet.

A képre kattintva galéria nyílik!

Székely Lázár elmondta, hogy nagyon büszke arra, hogy ma már több, mint 35 kiállításon vett részt munkáival. Nyugdíjasként is alkotásban gazdag éveket tudhat maga után. Ne csak farag, hanem az utóbbi években fest is!

Fontosnak tartja a fiatalok képzését is, így örömmel tart foglalkozásokat a helyi iskolásoknak, ahol megismerkedhetnek a fafaragás mesterségének alapjaival.

A bátaszéki fafaragó, nemcsak alkotja, hanem egyben gyűjti is a fából készült dísztárgyakat, emléktárgyakat. Mára kisebb „múzeuma” van az elmúlt évtizedek gyűjtéséből.

 

Tóth Gábor

 

Megásták már mesterségünk sírját

„Anya, te tudtad, hogy az egyik aranyszőrű bárányom várandós?”

A barkó menő

Kiemelt képünk forrása: Tóth Gábor, Vasarnap.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre