Hegedűs D. Géza kalauzolja a látogatókat a világ legnívósabb múzeumában

A Néprajzi Múzeum Megérkeztünk című tárlatán  Hegedűs D. Géza, Kováts Adél, Őze Áron és Pokorny Lia „kalauzolja” a látogatókat az audio idegenvezetésen.

A kiállítás az elmúlt másfél évszázad múzeumi munkájának eredményeiről beszél, egyszerre mutatva be egzotikus kultúrák tárgyait és a magyar paraszti lét emblematikus emlékeit. A kiállítás anyagából most 12 kiemelt tárgy izgalmas történetét hallgathatjuk meg a Néprajzi Múzeum Androidra és IOS-re letölthető mobilalkalmazásában.

Sámándob a Néprajzi Múzeum tárlatán. (Fotó: Tóth Gábor, Vasarnap.hu)

A művészek színészeten kívüli kalandozásaiban új színfoltot jelentett a szubjektív tárlatvezetésnek is tekinthető feladat. A társművészeti együttműködés inspirálóan hatott a kurátorokra és színészekre egyaránt – a felvételeket termékeny közös gondolkodás előzte meg, melynek eredményeként mindegyik színművész kiválasztotta kedvenc tárgyait. A múzeum különleges kiállítása, mely a sámándobtól a hímzett cifraszűrig, illetve az amur-vidéki halbőr ruháig számos exkluzív tárgyat felvonultat, a négy művész személyes közreműködésének köszönhetően új réteggel gazdagodik.

Kováts Adél például olyan hímzett dísztörölközőről mesél, ami különleges helyet foglal el a népi feliratos tárgyak között. A textíliákba öltött szövegek elsősorban a tulajdon jelzésére szolgáltak, a hartai díszkendő egyedisége viszont abban rejlik, hogy feliratát rendkívüli égi és földi jelenségek ihlették. Pokorny Lia többek között például a Sopron környéki zsidó bocskor történetét ismerteti, mely a halicá, az elbocsátás szertartásának legfontosabb kelléke, ami után az özvegy szabadon választhat új házastársat. Őze Áron szamurájkardja az Osztrák–Magyar Monarchia császári és királyi főkonzuljától származik Jokohamából, de az ő tolmácsolásában ismerhetők meg indián nyakdíszek és pipafejek is. Hegedűs D. Géza pedig a történelmi Magyarország egyik legjelentősebb búcsújáróhelyének, a felvidéki Sasvárnak a kegyszobráról mesél.

Mi micsoda? Tárgyak a Néprajzi Múzeumból. (Fotó: Tóth Gábor, Vasarnap.hu)

„Ami vonzó a kiállítás anyagában, hogy a néprajzi tematikák egyetemes szinten demonstrálódnak.” – nyilatkozta Hegedűs D. Géza, majd hozzátette: „Ráadásul a kiállítás civilizációs szinten értelmezi a néprajzi kultúrát, s itt a humanitás létformáinak ezerszínű gazdagságával találkozhatunk, benne a mi Kárpát-medencei hagyományainkkal is.”

A Néprajzi Múzeum appjában az audio guide mellett térkép, jegyvásárlás, kiállításismertető és katalógus funkciók is elérhetők. Az audioguide megvásárolható az etnoshop.hu oldalon is.

Megnyitja kapuit az új Néprajzi Múzeum

Budapest új ékszerdoboza lett a Néprajzi Múzeum + GALÉRIA

Átadták az új Néprajzi Múzeumot

A címlapképen: Sportcipő a Néprajzi Múzeum tárlatán. Forrás:  Tóth Gábor, Vasarnap.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre