Budapest új ékszerdoboza lett a Néprajzi Múzeum + GALÉRIA

Megnyitott a Néprajzi Múzeum - megérte rá várni. Óriási sajtóérdeklődést követően meghosszabbított nyitva tartás mellett a nagyközönség előtt is kitárultak Közép-Európa leglátványosabb múzeumának kapui.

Látványos kiállításokkal nyitja meg kapuit a Néprajzi Múzeum új, a Liget Budapest Projekt keretében megvalósult épülete. A Ferencz Marcel által tervezett ház az intézmény történetének első olyan otthona, melyet néprajzi múzeumi célra alakítottak ki, ezzel a Városligetben, az egykori Felvonulási tér helyén Európa egyik legkorszerűbb etnográfiai múzeumépülete jött létre.

A képre kattintva galéria nyílik!

A Városliget szélén, az Ötvenhatosok terén álló, két egymásba fonódó domboldalt megidéző látványos új épület különlegessége a közel félmillió pixelből kialakított homlokzati díszítése, amely 20 magyar és 20 nemzetközi néprajzi motívum kortárs újrafogalmazását jeleníti meg, illetve a több mint 7 000 négyzetméteres tetőkertje, mely legmagasabb pontján gyönyörű panoráma tárul a látogatók elé.

A Néprajzi Múzeum új épületének átadása nemcsak a gyűjtemény történetében számít mérföldkőnek, hanem a Liget Budapest projekt megvalósításának is fontos állomása. A program jelenleg Európa legnagyobb léptékű kulturális tartalmú városfejlesztése, amely a Városliget átfogó megújítását, benne a park kulturális intézményhálózatának és nemzeti közgyűjteményeink fejlesztését tűzte ki célul.

„Mindezen hányattatás ellenére a múzeum gyűjteménye és társadalmi-tudományos tevékenysége lendületesen erősödött, gyarapodott. A következetes gyűjtő és feldolgozó munka eredményeként mára a budapesti Néprajzi Múzeum új épülete és gyűjteményei alapján is a régió nagy néprajzi múzeumai között szerepel, s végre az értékeihez méltó helyszínen működhet” – mondta Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója.

A Néprajzi Múzeum májusi nyitásakor három különleges kiállítással is várja a látogatókat.

Még több fotó itt!

Forrás: Liget Projekt, Vasarnap.hu

Megnyitja kapuit az új Néprajzi Múzeum

Határtalan szeretettel fogadták Novák Katalint – GALÉRIA

Szenzációs lett a Szentendrei Skanzen Erdélye

Kiemelt képünk forrása: Tóth Gábor/Vasarnap.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre