Határtalan szeretettel fogadták Novák Katalint – GALÉRIA

Csütörtökön adták át a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Erdélyi tájegységét. A nagyszabású eseményt Novák Katalin köztársasági elnök nyitotta meg. Egyedülálló fotóriport csak a Vasarnap.hu-n.

Cseri Miklós a Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatója elmondta, hogy egy 23 éves munka eredményeképpen sikerült az Erdélyi tájegység első ütemét megvalósítani. A tervek szerint három-négy év múlva várható a következő ütem létrehozása.

Novák Katalin kiemelte, hogy az erdélyi magyar kultúra nem a múltunk egy darabja, hanem a jelenünk része, kulcs a magyar jövőhöz.

Erdély nélkül Magyarország sem lenne ugyanaz – hangsúlyozta.

A köztársasági elnök elmondta: harminc évvel a rendszerváltoztatást követően, egy bő évtized következetes nemzetépítő és nemzettudat-erősítő munkája után egyre többen érzik a késztetést, hogy útra keljenek, és személyesen is megtapasztalják, mit jelent, hogy a magyar nemzet határai túlnyúlnak az országhatáron. Ezekben a hetekben diákok ezrei kelnek útra, hogy a Határtalanul programnak köszönhetően a határon túli közösségeinkkel találkozzanak – tette hozzá.

székelyA képre kattintva galéria nyílik!

A szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum Erdély épületegyüttesének csütörtökön megnyílt első kiállítási egységében az érdeklődők bepillantást nyerhetnek nemcsak az erdélyi falu, hanem a székelyföldi városok lakóinak polgárosodó életébe is. A kiállítás különlegessége, hogy a Skanzen történetében most először vállalkozik annak bemutatására, hogy a 20. századi hétköznapok és ünnepek világában már nem választható szét a falusi és a városi életmód. A kisvárost hat épület, az erdélyi falut öt porta és az egyházi telken álló unitárius templom, iskola, kultúrház jeleníti meg.

Forrás: MTI/ Tóth Gábor

Szenzációs lett a Szentendrei Skanzen Erdélye

Kiemelt képünk forrása Tóth Gábor, Vasarnap.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre