Korniss Péter: A fényképezés legmélyebb lényege megmarad

Március 8-án Hosszú úton, Szék. 1967–2022  címmel nyílt kiállítás Korniss Péter fotográfus műveiből a Várfok Galériában. Az ötvenöt év alkotásait magába sűrítő kiállítás az erdélyi Szék településre fókuszál, ahol a Kossuth-díjas fotográfus a székiek életét örökítette meg.

Korniss Péter először 1967-ben járt Széken, ahol megérintette a még hagyományait és szokásait megélő faluközösség élete. Elhatározta, hogy a fotográfia eszközeivel megörökíti a tájjal együtt élő embert. Korniss Péter elmondta, hogy számára jóval többről van szó Szék esetében, mint egy egyszerű fotós terepről. Barátságok, komaságok születtek látogatásai során. A bensőséges kapcsolatok sokasága pedig átszövi a fényképfelvételeit.

Korniss Péter a Várfok Galériában 2023. március 8-án. (Fotó: Tóth Gábor, Vasarnap.hu)

A Várfok Galériában jelenlegi kiállítása az első és az utolsó Széken készült fényképekre koncentrál. Így láthatóvá válnak nem csak a hagyományos, paraszti társadalom utolsó küzdelmei a ’70-es években, de megismerhetjük a kis zsákfalu a koronavírus-járvány alatti életét is.

Korniss Péter beszámolt arról, hogy a világ változik Széken is, ahol minden igyekezet ellenére ma már nem működik egyetlen egy táncház sem.

A Vasarnap.hu kérdésére elmondta, hogy nem tudja, hogy mi fog megmaradni Széken és a magyar falvakban az elődök hagyományaiból, szokásaiból.

„Nem tudom mi marad, de a fotográfiában, ami lényeges, az a megörökítési szándék. Ez pedig mindig megmarad. Ezt természetesen a kortársak, a különböző esztétikák kicsavarhatják amerre akarják, de a fényképezés legmélyebb lényege, a megörökítés megmarad. Ez pedig azért biztató.”  – nyilatkozta Korniss Péter.

A képre kattintva galéria nyílik!

Az elmúlt 55 évben Széken készült fényképeiből hamarosan kötet is megjelenik.

Ajándékot kapnak a nők a Capa Centertől

Fotózzon minden magyar!

Címlapkép: Tóth Gábor/ Vasarnap.hu

Iratkozzon fel hírlevelünkre