„Kibújt a szög a zsákból”

Győri Enikő: Az Európai Bizottság beismerte, miért tartja vissza a magyar helyreállítási pénzeket.

Paolo Gentiloni, a gazdasági ügyekért felelős európai uniós biztos az EU-tagországok pénzügyminisztereinek keddi ülésén (Ecofin) beismerte, hogy az Európai Bizottság „oktatási diszkrimináció miatt” tartja vissza a koronavírus-járvány utáni helyreállítást célzó, Magyarországnak járó forrásokat - jelentette ki Győri Enikő, a Fidesz uniós parlamenti képviselője az MTI-nek Strasbourgban nyilatkozva.

A képviselő asszony elmondta azt is, hogy legutóbbi személyes beszélgetésére Gentilonival a decemberi Ecofin-ülésen került sor, ahol a biztos kijelentette: „nincs, mert nem is lehet kapcsolat a nemzeti kompetenciába tartozó pénzügyi következményekkel nem bíró ügyek és a helyreállítási források között”.

„Mindehhez képest a keddi ülésen kibújt a szög a zsákból: az EU-bizottság jogot sért, diszkriminatív szabotázsakciót követ el, politikai játszmát folytat. Eddig titkolta, de most elismerte: olyan ügyeket köt össze, melyeket nem lehetne sem az uniós szerződések, sem a helyreállítási alapról szóló jogszabályok alapján”

– szögezte le Győri Enikő.

Mint mondta, a bizottság felrúgta a 2020 decemberében az uniós tagállami vezetők között kötött paktumot, amely a brüsszeli bizottság jóváhagyásával született. Az egyezség szerint addig nem indítják el a jogállamisági mechanizmust, amíg az uniós bíróság el nem dönti, hogy az megfelel-e az uniós jognak. Emlékeztetett:

Magyarország még 2021 májusában, az elsők között nyújtotta be nemzeti helyreállítási tervét, és aktívan részt vett a bizottsággal tartott konzultációkban. A magyar helyreállítási terv jó úton haladt az elfogadás felé, de a tárgyalásokban a magyar gyermekvédelmi törvény elfogadását követően lépett fel patthelyzet.

„Elvárjuk a Tanács soros francia elnökségétől, hogy ne engedjen teret a bizottság jogellenes magatartásának, és haladéktalanul terjessze jóváhagyásra a Tanács elé a magyar helyreállítási tervet” – nyomatékosította a fideszes EP-képviselő.

(MTI)

Kiemelt képünkön Győri Enikő, a FIDESZ-KDNP képviselője látható az Európai Parlament (EP) plenáris ülésén Strasbourgban 2019. július 16-án. MTI/Koszticsák Szilárd

Iratkozzon fel hírlevelünkre!