„Nincs helyük itt, tolvajok, gyilkosok, nőket erőszakolnak meg, vissza kell őket küldeni”

Gyűlöletkeltés vádjával 10 ezer eurós pénzbüntetésre ítélte Éric Zemmour francia jobboldali publicistát, elnökjelöltet a párizsi büntetőbíróság. Az újságíró fellebbez a döntés ellen.

Zemmourt egy 2020 szeptemberében, a CNews hírtelevízióban elhangzott kijelentése miatt ítélték el.

Egy tévévitában a publicista azt mondta a kísérő nélkül érkező kiskorú illegális bevándorlókról, hogy „nincs helyük itt, tolvajok, gyilkosok, nőket erőszakolnak meg, vissza kell őket küldeni, és nem is szabadna engedni, hogy idejöjjenek”. 

Zemmour ellen mintegy harminc szervezet, köztük ismert jogvédők és a kiskorúakkal foglalkozó állami szervek is feljelentést tettek.

A novemberben rendezett perben a publicista nem jelent meg a tárgyaláson, s a hétfői ítélethirdetésre sem ment el. A Twitteren közzétett közleményében „ideológiai és ostoba ítéletnek” minősítette a bíróság döntését.

„Véget kell venni ennek a rendszernek, amely minden nap szorosabbra húzza a hurkot a szólásszabadságon és a demokratikus vitán. Ez a rendszer ipari módon termeli ki a véleménynyilvánítási szabálysértéseket. Sürgősen ki kell űzni az ideológiát a bíróságokról. Az igazságszolgáltatásnak ismét igazságszolgáltatásként kell működnie”

– írta a mikroblogján a publicista.

Az elnökjelöltre csütörtökön újabb per vár a fellebbviteli bíróságon, szintén a CNews hírtelevízióban tett kijelentése miatt. 2019 októberében Zemmour azt állította, hogy a náci német megszállókkal kollaboráló Vichy-kormány vezetője, Philippe Pétain mentette a francia zsidókat. Az ügyben emberiesség elleni bűntett vitatásának gyanújával indult Zemmour ellen eljárás, de 2021 februárban első fokon felmentette a bíróság. Az ítélet ellen az ügyészség fellebbezett. Zemmour ügyvédje a fellebbviteli per elhalasztását kéri az elnökválasztásra tekintettel.

Az igazságszolgáltatás pénteken arról is döntött, hogy a publicistának 2023 májusában egy, a „feminista mozgalomról” nyilvánosan elhangzott kijelentése nyomán rágalmazás gyanújával kell bíróság elé állnia.

(Forrás: MTI)

Eric Zemmour hivatalosan is bejelentette jelöltségét

 

Ki is valójában Éric Zemmour, aki nemrég meglátogatta Orbán Viktort?

Kiemelt képünkön Éric Zemmour francia jobboldali publicista, a francia elnökválasztás független jelöltje látható újévi sajtótájékoztatóján Párizsban 2022. január 10-én. MTI/EPA/Christophe Petit Tesson

Iratkozzon fel hírlevelünkre