Ságvári: Több országban az atomenergiára is szükség lehet egy ideig

„A 2050-es klímasemlegességi cél elérésében több országnak egy ideig szüksége lehet az atomenergiára, illetve egy ideig a földgázra” – mondta Ságvári Pál, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnökhelyettese a KLíMA – a Green Policy Center Zöldpolitikai percek podcastadásában.

Az elnökhelyettes a beszélgetés során hangsúlyozta, hogy a globálisan megbillent kereslet-kínálati egyensúly a legfontosabb oka az energiaárak szárnyalásának. A gázipart meglepte, hogy ilyen gyorsan és jelentős mértékben pattan vissza – főként az ázsiai – a gazdaság a koronavírus-járvány harmadik hulláma után.

Ez az oka annak, hogy a vártnál magasabb energiaigény szerényebb kínálattal találkozik. 

Ságvári Pál szerint a megújuló technológiák még gyerekcipőben járnak, pedig a MEKH részéről örülnének, ha ezek már ki tudnák váltani a földgázt az energiatermelésből, így egy jövőbeni hasonló földgázpiaci zavar nem lenne ekkora hatással a villamos energia árára.

(Forrás: Pixabay.com)

Ságvári Pál szerint a zöldátállásnak mára komoly fundamentális alapjai vannak, a hazai tendereken már alig szorul támogatásra a megújulókból származó energia.

A teljes zöldátállás előtt a legnagyobb kihívásnak az időtényezőt látja a szakember. Ugyanakkor azt is hangsúlyozza, hogy meg kell hagyni az uniós országoknak a választási lehetősége, hogy milyen módon érik el a 2050-es klímasemlegességi célt. Ebben több országban az atomenergiának, illetve egy ideig még a gáznak is szerepe lehet. Alapvető fontosságú a fogyasztói oldal alkalmazkodása is, ezzel kapcsolatban az első és legfontosabb az energiahatékonyság növelése lenne, ami Ságvári Pál szerint egy „mostohagyerek” – senki nem tudott még rá jó szakpolitikát tervezni.

A teljes beszélgetés ezen a linken hallgatható meg.

Forrás: Green Policy Center

 

Ezt hozta a klímacsúcs

Magyarország lecsavarja a klímát

Lépcsőzetesen csökkenthetők az energetikai kibocsátások

Kiemelt képünk forrása Pixabay.com

 

Iratkozzon fel hírlevelünkre