Magyarország lecsavarja a klímát

Június 3-án tartották meg a Green Policy Center és az Egyensúly Intézet által szervezett nemzetközi Klímasemleges Magyarország 2050 című konferenciát. Az online konferencia célja, hogy erősítse a 2050-es klímasemlegességi cél társadalmi, gazdasági és politikai konszenzusát, elősegítse ezen területek együttműködését.

A rendezvényen felszólaltak hazai és külföldi állami vezetők, multinacionális nagyvállalatok, szakszervezetek döntéshozói, politikusok, de még a történelmi egyházak képviselői is.

„Magyarország egy évvel ezelőtt az elsők közt iktatta törvénybe, hogy 2050-re klímasemleges lesz. A törvény elfogadásával a célok kitűzésének ideje lejárt, ami pedig most jön, az a megvalósítás kora”  –  ezekkel a szavakkal nyitotta meg Huszár András, a Green Policy Center igazgatója a konferenciát.

Kőrösi Csaba, a Köztársasági Elnöki Hivatal Környezet Fenntarthatóság Igazgatóságának igazgatója hangsúlyozta: „A klímasemlegesség elérése óriási erőfeszítéseket igényel hazánkban és globálisan is. Ugyanakkor az átmenet megvalósítható.”  

Ürge-Vorsatz Diána klímaszakértő arra hívta fel a figyelmet, hogy igazságos és hatékony megvalósításra van szükség a klíma célok elérésében. Az út számos ismeretlen akadályt rejt magában. Az előadók egyetértettek abban, hogy az klímasemlegességig tartó folyamatban akadnak majd veszteségek is. Ezért a méltányos zöldátmenet európai uniós és magyar szempontból is a következő évtizedek egyik legfontosabb kihívása lesz.

Székely János, szombathelyi megyés püspök és Kodácsy Tamás, a református egyház ökogyülekezeti mozgalmának elnöke előadásukban elmondták, hogy a klímasemlegesség elérésében méltányos és szolidáris kezelésre van szükség.

Ebben pedig az egyházaknak is kiemelt szerep jut.

A nem kormányzati szféra szereplői – az üzleti szektor képviselőihez hasonlóan – hangsúlyozták az állami ösztönzés fontosságát a szemléletformálás terén. Az átmenetben a civilek mostani legnagyobb felelőssége a mozgósítás és a közösségépítés. Meghatározóak azok a kapcsolódási pontok, amik kézzelfoghatóvá teszik a klímaváltozást az egyén számára.

Az eseményről készült videófelvételek a Green Policy Center YouTube csatornáján hamarosan elérhetők lesznek. A konferencia részletei itt érhetők el.

 

Székely János is felszólal a klímakonferencián

Néhány évünk maradt az elszabaduló klímaviszonyok megfékezésére

Zlinszky: Még ötven év, és elpusztul a Föld megújuló természetierőforrás-készlete

Kiemelt képünk forrása Pixabay.com

Iratkozzon fel hírlevelünkre