Ezt hozta a klímacsúcs

Nagy várakozás előzte meg a glasgow-i klímacsúcsot. Számos kihívás ellenére a részt vevő államoknak sikerült elfogadniuk a glasgow-i megállapodást. Mindez mit takar? Huszár András, a Green Policy Center ügyvezetője válaszolt a sajtó képviselőinek.

Elmondta, hogy az egyezség politikai vállalásokat tartalmaz, melyek azonban jogi kötőerővel nem rendelkeznek. Kérdéses, hogy mit is sikerül belőle valóban megvalósítani. A klímacsúcson a jelen lévő országok képviselői továbbra is egyetértettek abban, hogy a globális felmelegedést 1,5 Celsius-fok alatt kell tartani.

Jó hír, hogy mára már az országok 90 százaléka kitűzött klímasemlegességi célokat.

A nagy kérdés azonban az, hogy mi valósul meg belőlük, és mi marad a politikai szónoklatok szintjén.

Glasgow-i klímacsúcs 2021 (Fotó: Huszár András, Green Policy Center)

Huszár András értékelőjében elmondta, hogy a klímacsúcs megerősítést ad a kijelölt célok elérésére, de még ettől nagyon messze tart az emberiség. Kiemelte, hogy mindenképpen pozitívnak vehető, hogy az Amerikai Egyesült Államok és Kína is nyilatkozatott adott ki, melyben az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését tűzte ki célul. A két nagyhatalom egyezségének azért van kiemelt jelentősége, mert a legnagyobb károsanyag-kibocsátók.

Vállalásaik nélkül a klímacélok nem elérhetők.

Huszár András hangsúlyozta, hogy a sokak által várt nagy áttörés azonban elmaradt. Ezért a tagállamoknak 2022-ig felül kell vizsgálniuk eddig tett vállalásaikat annak érdekében, hogy a globális célok elérhetők legyenek. A szakértő emlékeztetett arra, hogy egy-egy országnak a létét veszélyezteti a 2 fokos felmelegedés. A kis szigetországok akár el is tűnhetnek a sarkkörökről elolvadó jég miatt.

 

Tóth Gábor

Magyarország lecsavarja a klímát

Lépcsőzetesen csökkenthetők az energetikai kibocsátások

A fenntarthatóbb megoldás krízisállóbb is!

Kiemelt képünk forrása Huszár András, Green Policy Center

Iratkozzon fel hírlevelünkre