Lépcsőzetesen csökkenthetők az energetikai kibocsátások

Csak lépcsőzetesen lehet a hazai energetikai kibocsátásokat csökkenteni! – nyilatkozta Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára a KLÍMA – Zöldpolitikai percek legújabb podcast adásában.

Steiner Attila a Green Policy Center podcast adásában hangsúlyozta, hogy a földgázra – mint átmeneti üzemanyagra – szükség lesz a következő harminc évben is. 2050-re viszont elképzelhető lehet a földgáz használatának mellőzése.

Beszámolt arról, hogy hazánk jelenleg jó földgáz-infrastruktúrával rendelkezik. Komparatív előnyeink is kialakulhatnak, mint például a hidrogén hazai rendszerbe történő bevezetése.

Véleménye szerint csak lépcsőzetesen lehet a hazai energetikai kibocsátásokat csökkenteni.

A podcastban szó esett a kormány lakossági szemléletformálási terveiről is. Steiner Attila szerint ugyanis a lakosság aktív részvétele nélkül nem lehet elérni a klímasemlegességi céljainkat. Ennek megfelelően minél több eszközt kell az állampolgárok számára elérhetővé tenni. Megemlített több kezdeményezést, így az Otthon Melege Programot és a lakásfelújítási támogatást is.

Az államtitkár bejelentette, hogy a nyár folyamán nyílik majd meg egy nagyszabású pályázati kiírás a lakossági napenergia felhasználás ösztönzésére.

Steiner Attila optimista a fiatal generáció elkötelezettségét látva. Kiemelte a fiatalok oktatásának fontosságát is, amelynek érdekében egy széleskörű szemléletformálási program indítását is tervezi a tárca.

A beszélgetésben arról is szó esett, hogy Magyarország hogyan tervezi elérni a klímasemlegességet, milyen energetikai átalakításokra lesz szükség. Milyen módszerrel fogunk átállni egy körforgásos gazdaságra, illetve milyen fenntartható finanszírozási eszközökön dolgozik a kormány.

A teljes beszélgetés ezen a linken hallgatható meg.

Forrás: Green Policy Center 

A klímasemlegesség a cél

A napelemek nem oldják meg a növekvő energiaszükséglet problémáit

Vasvillával fognak nekünk esni az ivóvizünkért?

Iratkozzon fel hírlevelünkre