Osztrák belügyminiszter: Akinek nincs joga Európában lenni, azt haza kell küldeni

Hozzátette: a megengedő politika csak egyre több és több migránst indítana útnak.

Ausztria kategorikusan elutasítja, hogy akár ők, akár más EU-tagországok migránsokat vegyenek át Olaszországból. Ezt nyilatkozta az osztrák belügyminiszter, a néppárti Karl Nehammer. Hozzátette, az elosztás gondolata a probléma és nem a megoldás része és végül az EU külső határait adó országok helyzetét is súlyosabbá tenné a gyakorlat.

Az ügy hátterében az áll, hogy a hét elején Ylva Johansson, az unió belügyekért felelős biztosa felszólította a tagállamokat, hogy vegyenek át olyan migránsokat Olaszországtól, akik Líbiából érkeztek. Erre a szolidaritásra azért van szükség – így a biztosasszony –, mert az afrikai országból érkező migránsok száma gyors ütemben nő. Lampedusára csak az elmúlt napokban mintegy 2000 líbiai érkezett.

Sebastian Kurz osztrák kancellár és Karl Nehammer osztrák belügyminiszter MTI/EPA/Christian Bruna (archív)

Nehammer, osztrák belügyminiszter szavait érdemes pontosan idézni:

Világosan megmondom, nem szabad integetni, ez a legrosszabb jelzés, amit tehetünk. Inkább gyors eljárásokra lenne szükség a külső határokon és hatékony hazatelepítési megállapodásra. Akinek nincs joga Európában lenni, azt haza kell küldeni. Az emberek más országokba való továbbutazása – főleg a nyugat-európai államokba – az embercsempészek üzletét táplálja, akik kihasználják a szenvedést. Ennek az lesz az eredménye, hogy egyre többen és többen vállalkoznak a veszélyes útra. Az pedig súlyosbítja a helyzetet, hogy a maradásra nem jogosultakat is hatékonyan haza kéne toloncolni

– szögezte le.

A belügyminiszter arra is felszólította az Európai Bizottságot, hogy szétosztás helyett a hazatelepítésre helyezze a hangsúlyt, mert csak így lehet megoldani a migrációs válságot.

Jelenleg Olaszországba így is kevesebb migráns érkezik, mint korábban: január és április vége között 12 154 menedékkérelmet nyújtottak be, igaz, ahogy azt korábban is említettük, csak az elmúlt napokban 2000 líbiai érkezett.

A cikk a Die Welt írása alapján készült.

Iratkozzon fel hírlevelünkre