Most vasárnap mi győznénk

Az ember várná, de ezúttal valahogy elmaradnak az ellenzéki politikusok közösségi oldalain a Most vasárnap… kezdetű öntömjénezések, győzelmi grafikák és egyebek. A Medián ugyanis kijött legfrissebb kutatási eredményeivel, amiből az derül ki, hogy a Fidesz szignifikánsan megelőzi az ellenzéki, közös listát.

Mármint nem az összefogásban szereplő pártok egyéni számait összeadva előz – az eddig is így volt –, hanem konkrétan, a közös listát megkérdve is hasonló a helyzet.

Forrás: Orbán Viktor Facebook-oldala

Azt csak halkan teszem hozzá, hogy bár az ellenzéki közvélemény-kutató cégek – dacára az ott is tapasztalható kormánypárti erősödésnek – többségénél még az ellenzéknek áll a zászló, de emlékezzünk 2018-ra.

Akkor Hann Endre, a Medián ügyvezetője volt az egyetlen, aki már hetekkel a választások előtt elmondta, hogy kutatásaik szerint a legvalószínűbb választási kimenetel a Fidesz–KDNP kétharmados győzelme.

Kell ezzel nekünk különösebben foglalkozni? Hiszen túl sok hitelt annak sem adtunk, amikor ugyanezek a cégek balos fölényt hoztak ki. Még mindig van majdnem egy év a választásokig, bármi lehet, és az ellenkezője is. Lengyelországban az elnökválasztás eredetileg kiírt időpontjában Duda utcahosszal nyert volna, végül örülni kellett, hogy célfotóval győzött.

A neheze, a nagyon neheze bőven előttünk áll.

Valamire azért mégiscsak utalhatnak ezek az adatok. Amire az eddigi, mások által mért erősödés is jel lehet. Tudniillik arra, hogy balos gyűlöletcunami ide vagy oda, a magyar választók értékelik és elismerik a kormány elmúlt évben tanúsított munkáját. Kamuvideók, hisztérikus hazugságok, megfeszített oltásellenesség dacára is a magyar polgárok bizalmukról biztosítják a kormánypártokat.

Igen, így is rémes, hogy nagyságrendileg ugyanennyi ember meg továbbra is kitart az ellenzék mellett. Így is, ezek után is.

Sőt, a Medián szerint jócskán erősödött az összefogás, bár ennek oka inkább az lehet, hogy korábban alulmérték a baloldalt. Akárhogy is, bebizonyosodik egy régi igazság: az emberek propaganda helyett inkább a saját szemüknek hisznek. És egy demokrácia már csak olyan rendszer, hogy a propagandát nem kell elhinni, nem kell annak szellemében szavazni, amit a propaganda sugall.

Most jön a neheze

Pedig ha egyvalamiben biztosak lehetünk, az az, hogy az ilyen hírek hatására csak még kétségbeesettebbek és elszántabbak lesznek. Sokszor elmondtam, a tét számukra is óriási. Ha most nem sikerül valamit virítani, akkor a gazdik más aspiránsokat keresnek, és Feri meg barátai szépen maradnak az út szélén.

Ebből kiindulva minket sem nyugtathat meg egyetlen kimutatás sem. Óriási küzdelem előtt állunk, amibe úgy kell belevágnunk, mintha semmit sem tudnánk az erőviszonyokról.

Mint egy szamuráj, aki nem számol azzal, rónin lesz vagy sem. Valódi, politikai akcionalitást elváró hónapok következnek, amikor végre mi is kimehetünk az utcákra, és offline térben is kifejezhetjük, mi mellett vagyunk és kik állnak velünk szemben.

Készüljetek!

Iratkozzon fel hírlevelünkre