A fagyi visszanyalt – Putyin a Minszk és az EU közötti kapcsolat helyreállítását szorgalmazta Merkelnél

A Fehéroroszország és néhány uniós tagállam határán kialakult migrációs válság megoldása érdekében az EU-nak helyre kellene állítania a kapcsolatot Minszkkel - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök Angela Merkel német kancellárral folytatott telefonbeszélgetése során.

A két vezető telefonbeszélgetéséről a Kreml sajtószolgálata adott ki közleményt. Putyin és Merkel szerdán is tárgyalt egymással a konfliktusról. „Putyin az EU tagállamai és a Fehéroroszország közötti kapcsolatok helyreállítása mellett érvelt” – írták a moszkvai közleményben. Az orosz elnök arra is felhívta tárgyalópartnerének figyelmét, hogy Kijev destruktív politikát folytat az ukrajnai belső válság ügyében.

Az Egyesült Államok és több európai ország felszólította Minszket, vessen véget a válságnak

Közös közleményben szólította fel csütörtökön Fehéroroszországot az Egyesült Államok és több európai ország, hogy vessen véget a fehérorosz-lengyel határnál kialakult migránsválságnak.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának ülését követően közzétett felhívásban az aláíró országok – az Egyesült Államok mellett Nagy-Britannia, Észtország, Franciaország, Írország, Norvégia és Albánia – egyúttal azt vetik a fehérorosz vezetés szemére, hogy a menedékkérőket saját politikai céljaira használja fel, nem törődve a határon feltorlódott emberek életével és egészségével.

A közleményben leszögezik: Minszk ezzel a tevékenységével destabilizálni akarja a szomszédos országait, illetve az Európai Unió külső határait annak érdekében, hogy elvonja a figyelmet a Lukasenka-rezsim által elkövetett jogsértésekről.

Ez a taktika csupán rávilágít arra, hogy a rezsim fenyegetést jelent a régiós stabilitásra – áll a közleményben, amelyben egyúttal arra is felszólítják a fehérorosz hatóságokat, tegyék lehetővé a nemzetközi segélyszervezetek bejutását a határmenti térségbe, s biztosítsák az ott lévő emberek megfelelő ellátását.

Az Európai Unió már korábban azt vetette Fehéroroszország szemére, hogy a migránsok határra szállításával az ellene elrendelt nyugati büntetőintézkedésekért akar visszavágni.

Az Európai Unióba igyekvő migránsok táboroznak a lengyel határnál, a fehéroroszországi Grodno környékén 2021. november 11-én. A lengyel biztonsági erők az éjjel újabb tömeges határáttörési kísérletet hiúsítottak meg. MTI/EPA

A Fehéroroszországgal szomszédos uniós országok határán, ahová az év eleje óta nagy számban érkeznek ázsiai és afrikai migránsok, november 8-án vált különösen feszültté a helyzet. Több ezer ember közelítette meg a lengyel határt a fehérorosz oldalról, fegyveres egyenruhások kíséretében, és kisebb-nagyobb csoportokban a szögesdrót határkerítést áttörve próbálnak lengyel területre jutni.

A balti védelmi miniszterek a konfliktus elmérgesedésére figyelmeztetnek

„Emberek nagyobb csoportjait gyűjtik össze és szállítják a határtérségbe, ahol illegális határátlépésre kényszerítik őket. Mindez növeli a provokációk és a súlyos incidensek lehetőségét, amelyek katonai területre is átterjedhetnek” – írta Kalle Laanet észt, Artis Pabriks lett és Arvydas Anusauskas litván tárcavezető a közös nyilatkozatban. A védelmi miniszterek elítélték „a fehérorosz rezsim folyamatos hibrid támadásának tudatos eszkalációját”.

Laanet, Pabriks és Anusauskas egységre és szolidaritásra szólította fel az uniós tagállamokat. Hangsúlyozták, hogy az Európai Uniónak gyakorlati támogatást kell nyújtania a külső határok védelmének megerősítéséhez. Emellett kiemelték, hogy készek bilaterális alapon is támogatni Lengyelországot a migrációs válság kezelésében.

A Fehéroroszországgal szomszédos európai uniós tagállamok, Lengyelország, Litvánia és Lettország határaihoz hónapok óta érkeznek illegális bevándorlók, köztük nők és gyerekek. Többségük az iraki Kurdisztánból jött, de Szíriából és afrikai országokból is érkeztek. A helyzet hétfő óta különösen súlyossá vált, ezért Lengyelország a határt védő erők támogatására 15 ezer katonát is a térségbe vezényelt. Az Európai Unió azzal vádolja Fehéroroszországot, hogy a migránsok határra szállításával az ellene elrendelt nyugati büntetőintézkedésekért akar visszavágni.

Matteo Salvini szerint rendkívül veszélyes a helyzet az európai határoknál

Rendkívül veszélyesnek ítélte meg a Fehéroroszág és néhány uniós tagállam határán kialakult migrációs válságot Matteo Salvini, aki bejelentette, hogy Lengyelországba látogat.

A jobboldali Liga vezetője újságíróknak úgy nyilatkozott:

Európában a terület- és határellenőrzés, valamint az illegális bevándorlás miatti veszély kiemelt figyelmet igényel, mivel Európa határain „valami veszélyes zajlik, rendkívül veszélyes”.

Bejelentette, hogy december 3-án és 4-én Lengyelországba látogat Jaroslaw Kaczynski, a Jog és Igazságosság (PiS) párt elnöke meghívására. Matteo Salvini a dél-olaszországi Calabria tartományban volt csütörtökön, amely Lampedusa szigetével és Szicíliával együtt a Földközi-tengeri migráció dél-európai kapujának számít. Olaszországba az év eleje óta több mint 57 ezren érkeztek, a tavalyi év ugyanezen időszakában mért valamivel kevesebb, mint 40 ezer bevándorlóhoz képest, miközben 2019-ben január 1. és november 11. között kevesebb, mint tízezren érkeztek.

 

(Forrás: MTI)

Nagyot fordult a migrációs történet

 

A jövő tele lesz olyan jelenetekkel, mint amilyeneket látunk a lengyel határon

 

Áttörtek a migránsok a lengyel határon

Kiemelt képünkön Vlagyimir Putyin orosz elnök és Angela Merkel német kancellár közös sajtótájékoztatóra érkezik a moszkvai Kremlben 2021. augusztus 20-án. MTI/EPA/AP pool/Alekszandr Zemljanyicsenko

Iratkozzon fel hírlevelünkre!